DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM

DANI ORGULJA – DIES ORGANORUM
ned, 29. avgust 2021 - čet, 16. septembar 2021

Na konferenciji za novinare povodom 21. međunarodnog festivala Dani orgulja - Dies organorumkoja je održana danas u Galeriji Artget Kulturnog centra Begorada, predstavljne je program festivala. Dani orgulja počinju  29. avgusta i trajaće do 16. septembra 2021., a na 7 večernjih koncerata publika će “proći” kroz različite epohe i orguljske škole kao i originalne ideje i težnje orguljaša iz Srbije i Evrope. Velečasni Mihael Sokol, župkin Katedrale Blažene Djevice Marije koja je domaćin Festivala je ovim povodom izjavio: “Uobičajeno je da se veliki klasični koncerti održavaju u liturgijskom prostoru, tako je i Katedrala Blažene Djevice Marije sve ove godine otvorena za saradnju ali i za velike umetnike”.

Konferenciji su prisustvovali: Miloš Jovanović, direktor Kamernog orkestra Muzikon / Iv Rehštajner, orguljaš, direktor festivala Toulouse les orgues i profesor na Konzervatorijumu u Lionu / Maja Smiljanić Radić, orguljašica i profesorka orgulja na FMU u Beogradu / Mihael Sokol, župnik Katedrale Blažene Djevice Marije / Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog fruma / Ljubica Solunac, urednica muzičkog programa Kulturnog centra Beograd.
 
Dane orgulja, otvra orguljaš, Iv Rehštajner (profesor na Konzervatorijumu u Lionu i umetnički direktor festivala orgulja u Tuluzu, organizacije koja je zadužena da brine o 20 orgulja koje ovaj grad ima) koncertom 29. avgusta 2021 “Želeo sam da otvorim svoj repertoar da imam više dela koja bi mogla da budu prikladna formi orkestarskog koncerta… Tokom godina sam nailazio na kompozitore i dela koja sam želeo da izvodim, pa sam rešio da ih priredim za svoj instrument”, izjavio je Reštajner.

O svom koncertu koji će izvesti 14. septembra, Maja Smiljanić Radić je rekla: “izvešću originalna dela napisana za orgulje iz pera srpskih autora. To svakako jeste zanimljivost, s obzirom da su se naši autori veoma stidljivo i dosta kasno, pre pedeset godina odlučili da pišu za orgulje. Razlog je što nisu dovoljno poznavali instrument, i tek nakom putovanja i školovanja kod čuvenih kompozitora orguljaša upoznali su i bili opčinjeni predivnim zvukom i neograničenim mogućnostima ovog instrumenta. Jeste u pitanju neveliki broj dela, ali je to riznica koja bi krasila bilo koju internacionalnu biblioteku i verujte, nisam jedina koja tako misli”

Višnja Dimitijević je predstavila program koji će zajedno sa vokalnim ansamblom Tonus nobilis izvesti 11. septembra: “Naša publika je malo skeptična prema muzici 20. veka, zato želim da istaknem da je francuska muzika iz ovog perioda veoma slušljiva i prijemčiva i da i onaj ko nema iskustva u slušanju novije muzike, neće imati problem da prati i uživa u muzici francuskih autora kasnog 19. veka i prvih decenija 20. veka.” – rekla je Višnja.

Umetnički direktor Kamernog orkestra Muzikon Miloš Jovanović je govorio o koncertu koji će zatvoriti festival "Dani orgulja" 16. septembra: "Srećni smo i zahvalni što smo pozvani da delimo scenu sa orguljašem kao što je Jirgen Esl i da nastupimo sa solistom orguljašem, što obično nemamo priliku.’’

Koncerti koji čine ostatak programa Dana orgulja su Orgulje i filmska muzika, koji su osmislili orguljaš Zoltan Borbelj i gitarista Danilo Šajnović, obojca iz Sente i koji će se održati 31. avgusta, zatim koncert posvećen godišnjici Kamija Sen-Sansa koji će izvesti Simone Veber, orguljaš iz Italije,  3. septembra, i koncert orguljaša Franca Danksagmilera koji je zakazna za 9. septembar. Koncerti se održavaju u Katedrali Blažene Djevice Marije, počinju u 20 sati i ulaz je slobodan.

Festival je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Grad Beograd, Beogradska nadbiskupija, Gete institut, Austrijski kulturni forum i Italijanski instituti za kulturu.



<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..