DOK CINEMA MASTERS: Želimir Žilnik

DOK CINEMA MASTERS: Želimir Žilnik
sub, 12. jun 2021, 20:00 h

U subotu 12. i subotu 19. juna 2021. u 20:00 u Velikoj sali Doma omladine Beograda otvara se Letnji bioskop Doma omladine Beograda uz PROJEKCIJE FILMOVA DOAJENA DOMAĆE KINEMATOGRAFIJE ŽELIMIRA ŽILNIKA. Gost: Želimir Žilnik, reditelj. DOK CINEMA MASTERS je program koji predstavlja filmske klasike kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autore koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i one koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije. Autor i moderator programa: Jovana Nikolić, producent. ULAZ BESPLATAN!

Vreme: 12. jun u 19:00
Mesto: Velika sala DOB
USTANAK U JASKU
18’, crno-beli & kolor, Jugoslavija, 1973
Scenario i režija: Želimir Žilnik
Snimatelj: Milivoje Milivojević
Montaža: Kaća Stojanović
Produkcija: Panfilm (Pančevo)

Stanovnici sela Jazak, na Fruškoj gori, pokazuju kako su izvodili ilegalne akcije protiv okupatora tokom Drugog svetskog rata. Govore o dramatičnim događajima, pomaganju i skrivanju partizana i odlasku mlađih seljana u partizanske jedinice, u Bosnu. Slušamo sećanja na okupatorska hapšenja, proganjanja i mučenja. U poslednjoj četvrtini filma, učesnici govore o događajima iz jeseni 1944. godine, kada je selo oslobođeno i kada su Rusi prošli kroz njihov kraj. Sećaju se radosti i velike nade zbog dolaska slobode i socijalizma.

Vreme: 19. jun u 19:00
Mesto: Velika sala DOB
STARA ŠKOLA KAPITALIZMA
122’, Srbija, 2009
Scenario i režija: Želimir Žilnik
Kamera: Miodrag Milošević
Montaža: Vuk Vukmirović
Producent: Sarita Matijević, za Playground produkciju (Novi Sad)

Učestvuju: Živojin Popgligorin, Robert Paroci, Zoran Paroški, Lazar Stojanović, Branimir Stojanović, Ernest Larsen, Tomislav Milankov, Dragan Siriški, Slobodan Đorić, Joca Šokarda, Svetozar Srdanov, Maja Krek, Ratibor Tribunac, Tadej Kurepa, Vladimir Marković, Tamara Miladinović, Leon Šurbanović, Rade Ćurčin

„Stara škola kapitalizma“ je smeštena u sred talasa radničkih protesta koji se šire Srbijom. Revoltirani radnici provaljuju kapije fabrike u kojoj su radili i s razočarenjem otkrivaju pustoš koju su za sobom ostavili novi vlasnici. Sukobljavanja koja slede, među kojima se desi i okršaj između radnika u opremi za američki fudbal i gazde i njegovog obezbeđenja u pancirima, ne dovode do razrešenja. Grupa mladih anarhista, u znak solidarnosti kidnapuje gazde i uzima ih kao taoce. Zastupnik ruskih tajkuna, broker s Volstrita i dolazak potpredsednika SAD-a Bajdena u posetu Beogradu – neočekivano zapliću sled događaja, vodeći priču do šokantnog završetka. Film beleži sve kompleksniji, a opet i krajnje živopisan pregled sadašnjeg vremena i društvenih previranja pod razarajućim uticajima domaćeg i stranog kapitala.

----
Želimir Žilnik je autor preko 50 igranih i dokumentarnih filmova, jedan od začetnika žanra doku-drama, nagrađivan na domaćim i internacionalnim filmskim festivalima.Okrenut je temama koje uključuju društvenu, političku i ekonomsku kritiku svakodnevice. Slom sistema vrednosti u post-tranzicijskim zemljama centralne i istočne Evrope, problemi izbeglištva i migracija u novonastalim okolnostima proširene Evrope – okvir su tematskog ciklusa započetog 2010. godine: Tvrđava Evropa (2000), Kenedi se vraća kući (2003), Gde je Kenedi bio dve godine? (2005), Evropa preko plota (2005), Dunavska sapunska opera (2006), Kenedi se ženi (2007), Stara škola kapitalizma (2009), Jedna žena – jedan vek (2011), Pirika na filmu (2013), Destinacija_Serbistan (2015) i Najlepša zemlja na svetu (2018). Žilnikov filmski opus predmet je niza inostranih retrospektiva (2010 – 2021: SAD, Argentina, Portugal, Meksiko, Nemačka, Austrija, Švajcarska, Grčka, Turska, itd.).

Istorijski, kulturološki i umetnički gledano, dokumentarni film je punopravna filmska forma, koja nakon promenjivog razvoja, u kojem su se smenjivali periodi uspona i opadanja interesovanja za bavljenje dokumentarnim filmom, u prethodne dve decenije doživljava renesansu u Srbiji. Ovo se odnosi na sadržajno, tematski, stilski i namenski različite filmove, zbog čega se sa pravom smatra da je dokumentarni film stožer pluralizma, nezavisnog stvaralaštva i novog filmskog jezika, i da kao takav treba da ima svoje stalno mesto prikazivanja.

U nedostatku bioskopa, u kojem bi domaća publika mogla redovno ili bar učestalo da prati dokumentarna filmska ostvarenja, Dom omladine Beograda, je podržao inicijativu realizacije filmskih projekcija domaćih dokumentarnih filmova, jednom mesečno u lenjem i zimkom ciklusu, u okviru programa DOK CINEMA DOB, i dva puta mesečno, tokom letnjih meseci, u okviru programa DOK CINEMA MASTERS.

Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..