Međunarodni simpozijum „Novim Putevima u Novu Budućnost”

Međunarodni simpozijum „Novim Putevima u Novu Budućnost”
pon, 22. mart 2021 - sre, 31. mart 2021

Međunarodni simpozijum „Novim putevima u novu budućnost” biće održan od 22. do 31. marta u livestream formatu, u organizaciji kustoskinje Biljane Ćirić. Glavni prezenteri simpozijuma su „What Could/Should Curating Do“ i Moderna galerija iz Ljubljane, a predavanja će se održavati svakog dana od 11h po centralnoevropskom vremenu, sem 24, 27. i 28. marta koji su slobodni dani. Livestream će biti dostupan na zvaničnim facebook i youtube stranicama programa i institucija WCSCD,  Moderne  galerije, Artcom  platforme, Rockbund Art Museum I Gradska Biblioteke Bor.

Učesnici seminara biće Zdenka Badovinac (kustos, Moderna Galerija, Ljubljana); Robel Temesgen (umetnik, Adis Abeba); Larys Frogier (direktor, Rockbund Art Museum, Shanghai); Sinkneh Eshetu (pisac,Addis Abeba); Marija Glavaš (sociolog, Ljubljana); Berhanu (antropolog, Kanbera); Aigerim Kapar (međuzavisni kustos, Astana); Jelica Jovanović (arhitekta, Beograd); Hu Yun (umetnik, Melburn); Jasphy Zheng (umetnik, Xia Men); Dragan Stojmenović (Gradska biblioteka, Bor); Nikita Čoi (glavni kustos, Tajms muzej, Guangdžou); Robert Bobnić i Kaja Kraner (istraživači, predavači Ljubljana); Aziza Abdulfetah Busser (arhitekta i akademik, Adis Ababa); Aleks Ulko (umetnik i istraživač, Taškent); Brett Neilson (profesor, Institute for Culture and Society, Western Sydney University); Yabebal Fantaye (Astrofizičar i naučnik za podatke, suosnivač inicijative 10 Akademije, Adis Ababa), Salem Makurija (nezavisni pisac, producent, reditelj, videograf, i profesor na Katedri za umetnost na Velsli koledžu), Biljana Ćirić (međuzavisni kustos i osnivač WCSCD)
Simpozijum „Novim putevima u novu budućnost” je prvi javni trenutak deljenja ne samo istraživanja u okviru ovog programa, već i načina rada zasnovanog na relacijama i međuzavisnosti. Ovaj program je dugoročni projekat i istraživanje koje se odražava na Inicijativu Pojas i put, i način na koji će izmeniti estetiku i praksu svakodnevnog života u različitim lokalnim kontekstima Etiopije, Srbije, Slovenije, Uzbekistana, Kine, i Kazahstana.

Mnogi od ovih lokaliteta smeštenih na marginama globalne ekonomije ponovo su dobili na vidljivosti kroz geopolitičke sukobe, kada je ova Kineska Inicijativa ušla u sferu interesovanja drugih globalnih sila. Da li bi nova vidljivost i geopolitički odnosi mogli da stvore alternative našem postojanju, ili će podržati ekstraktivističku kapitalističku logiku koju je toliko godina nametala zapadnoevropska modernost, neka su od pitanja koja projekat pokušava da istraži kroz studije slučaja.

Otkako je počela pandemija, Inicijativa Pojas i put polako definiše novi pravac fokusiran na digitalne usluge i javno zdravlje i te transformacije projekat će nastaviti da istražuje i razumeva u tekućoj godini.

Projekat „Novim putevima u novu budućnost” je počeo u februaru 2020. neposredno pre nego što je najavljena pandemija, a od tada nastavljamo da funkcioniše u našim novim uslovima života. Trenutni uslovi pretvorili su projekat u mnogo više od ispitivanja Inicijative pojas i put: on je postao ispitivanje sopstvenog postojanja, načina na koji živimo, kako praktikujemo međuzavisnost razliku i “rastežemo” postojeće institucionalne strukture kroz koje se mi kao praktikanti krećemo.  Naš put otvara pitanje da li ovaj novi hladni rat polako odvija pred nama – izazvan pandemijom – može da stvori i podstakne veze koje nijedna država ne može da kontroliše, ali koje su nam potrebne i koje su zaista naše.

Detaljan pregled programa po danima i dodatne informacije moguće je pogledati na internet stranici „What Could/Should Curating Do“ Link >>

Projekat „As you go… the roads under your feet, towards a new future” pokrenula je i osmislila Biljana Ćirić. Među istraživačkim jedinicama su „What Could/Should Currating Do“ (Beograd),  Moderna  galerija (Ljubljana), Muzej umetnosti Rokbund (Šangaj), Muzej Guangdong Tajms (Guangdžou), ArtKom (Astana), Robel Temesgen i Sinkneh Eshetu (Adis Abeba) i Gradska biblioteka (Bor).
Prvu fazu projekta podržali su FFAI, Fondacija za umetničke inicijative, CURTAIN (Muzej umetnosti Rokbund), Austrijski kulturni forum, Kustoska praksa (Monash University Art, Design and Architecture) i Stipendija programa istraživačke obuke australijske vlade.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..