Andrea Dramićanin, The other side

Andrea Dramićanin, The other side
čet, 18. februar 2021 - pet, 12. mart 2021

Samostalna izložba Andree Dramićanin pod nazivom "The other side" otvara se u četvrtak, 18. februara  u galeriji X VITAMIN na Studentskom trgu 11 u Beogradu. Zbog aktuelne epidemiološke situacije neće biti svečanog otvaranja. Na dan otvaranja galerija će raditi od 17h do 21h. Izložba traje do 12. marta 2021. Redovno radno vreme galerije je od utroka do petka u periodu od 14h do 20h. Na izložbi „The other side“ Andrea Dramićanin prikazane su dve serije akvarela, koje kao glavni motiv imaju maske, od ranije prisutne u njenim radovima.

Novi radovi prave most između njenog ranijeg rada i prethodnog izlaganja u galeriji X Vitamin, na kome su glavni motiv bile čirlidersice, kao simboli uspeha i ispunjavanja očekivanja po meri društva. Iako na prvi pogled mogu izgledati nespojiva, ova dva motiva u Andreinim novim radovima predstavljaju dve strane novčića istog fenomena, koji se tiče kako ličnog, tako i opšteg osećaja rastrzanosti i nemogućnosti definisanja sopstvenog identiteta.
Sanda Kalebić

Dve serije akvarela Andree Dramićanin nose nazive muzičkih hitova Chris Isaak-a „Wicked games“ and „My baby did a bad bad thing“. Umetnica rado referiše na filmska i muzička ostvarenja koja su za nju imala poseban značaj u periodu sazrevanja i odrastanja. Ona se dolsedno bavi pojmom identiteta , motivima i posledicama društvene mimikrije, koja predstavlja aktuleni izraz socijalizacije utemeljene u fenomenu virtuelnosti vizelne popularne kulture. Birajući akvarel kao intuitivnu tehniku, koja negira potpunu kontrolu Dramićaninova postiže efekat sličan Roršahovom testu koji predstavlja jedan od najpoznatijih testova za dijagnostiku ličnosti. Figuraciju i temtiku koristi simbolički, sa namerom da kod posmatrača u startu izazove ambivalentne emocije – privlačnosti i odbijanja, straha i uzbuđenja. - Ksenija Marinković

Andrea Dramićanin rodjena je 1990. godine u Beogradu. Završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu (2009 -2015), odsek vajarstvo. Poslednji semestar master studija završila je na École nationale supérieure des beaux-arts de Paris, kao stipendista Vlade Francuske (2014-2015). Živi i radi u Beogradu.

 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..