RIMINI PROTOKOL U OKVIRU BITEF PROLOGA

RIMINI PROTOKOL U OKVIRU BITEF PROLOGA
sub, 12. septembar 2020 - pon, 14. septembar 2020
Beograd,

Bitef – Prolog, svojevrsna najava 54. Bitefa koji je odložen za sledeću godinu i realizovaće se zajedno sa 55. izdanjem festivala, održaće se u Beogradu od 12. do 14. septembra 2020. godine. Radi se o trodnevnom dešavanju koje će se, uz sve neophodne mere predostrožnosti i poštovanje zdravstvenih procedura, odigrati u Bitef teatru i na otvorenim tribinama na Skveru Mire Trailović. Publika će moći da uživa u pozorišnim predstavama, ali i  međunarodnim tribinama i diskusijama, performansu novog ciklusa, razgovorima sa pozorišnim umetnicima i drugim programima.

Centralni pozorišni događaj Bitef – Prologa će biti izvođenje predstave Dolina jeze u režiji Štefaнa Kegija i koprodukciji trupe Rimini Protokol i Kameršpile-a iz Minhena.  Dolina jeze je bila jedna od nosećih predstava koncepta 54. Bitefa, koji se zasnivao na pojmovima transhumanizma i posthumanizma na tematskom i preispitivanjem živog scenskog prisustva na estetskom planu, odnosno dehumanizacijom izvođača u koreografskom smislu, kao i upotrebom robota, dronova i avatara u pozorišnim predstavama. Ova predstava-predavanje za centralnog junaka ima humanoidnog robota, repliku pisca Tomasa Melea, koji usled bipolarnog poremećaj ličnosti ima strah od javnog nastupa, te ga replika zamenjuje.  Zbog ograničenog broja sedišta u sali Bitef teatra, Dolina jeze će imati tri izvođenja, biće prenošena ne ekranu na Skveru Mire Trailović u Bitef gradu i imaće emitovanje na drugom programu Radio televizije Srbije.

Štefan Kegi kao jedan od najznačajnijih svetskih pozorišnih umetnika i pozorišni kolektiv Rimini Protokol dobro su poznati Bitefovoj publici. Na 52. Bitefu gostovali su sa predstavom Zaostavština, komadi bez ljudi i osvojili Grand prix  „Mira Trailović’’ za najbolju predstavu u celini, kao i Politikinu nagradu za najbolju režiju. Prošle godine, u okviru 53. Bitefa, izvedena je predstava Rimini Protokola Beograd na daljinski.

Vodeća svetska teatrološkinja i profesorka teatrologije Erika Fišer Lihte na Bitefu - zašto ne postoji digitalno već samo živo pozorište

Bogat debatni i tribinski program Bitef – Prologa biće zaokružen i predavanjem Erike Fišer Lihte, jedne od vodećih svetskih teatrološkinja i profesorke tatrologije na berlinskom Fraj univerzitetu. Razgovor sa Fišer Lihte na temu zašto ne postoji digitalno već samo živo pozorište, vodiće umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica.Program Bitef-Prologa će biti emitovan i preko Bitef Youtube kanala. Za više informacija, posetite naše društvene mreže ili sajt www.bitef.rs.

Program Bitef-Prologa će biti emitovan preko Bitef Youtube kanala. Za više informacija, posetite naše društvene mreže ili sajt www.bitef.rs

PRIJATELJI BITEFA

Bitef od ove godine podržava i partner festivala Erste Bank a.d. Novi Sad sa kojom Bitef otpočinje saradnju. Posebno smo zahvalni što je u vremenima velike krize Erste Bank odlučila da se pridruži Bitefu i na taj način #podržipozorište i #podržikulturu. A evo šta povodom otpočinjanja saradnje kaže Aleksandra Kosanović Strižak – direktorka Sektora marketinga i komunikacija Erste Bank:
 
Aleksandra Kosanović Strižak – direktorka Sektora marketinga i komunikacija Erste Bank: „Obradovala nas je vest da će BITEF biti održan, makar i u ovom nestandardnom, Prolog izdanju. Od sveg srca zahvaljujemo članovima organizacionog odbora 54. i 55. BITEF-a što ni u jednom trenutku nisu dozvolili mogućnost da festivala ove godine – ne bude.

Dugo smo se spremali da postanemo partneri festivala koji već više od pola veka hrabro promoviše pozorišnu umetnost, kulturne vrednosti, nova, inovativna scenska dostignuća, ali i klasični teatar.

Nije slučajno što smo baš ove, za sve nas neobične i nepredvidive, a za kulturu izuzetno teške godine odlučili da pružimo podršku festivalu koji dugi niz godina smelo, hrabro i sebi svojstveno ispisuje istoriju savremenog teatra.

Želja nam je da kao prijatelj i partner festivala pomognemo da se njegov kontinuitet i tradicija ne prekinu, publika vrati u teatar, zavesa konačno podigne, a Beograd nastavi da sija na pozorišnoj mapi sveta.

Radujemo se sredini septembra, pozorišnim predstavama, tribinama, razgovorima sa stvaraocima, a pre svega susretima sa pozorišnim umetnicima koji su nam proteklih meseci i te kako nedostajali.“

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Ambasada SR Nemačke u Beogradu, Gete Institut, Fond za otvoreno društvo, Francuski Institut u Beogradu.  Prijatelj i sponzor Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala, kao i partner festivala Erste Bank a.d. Novi Sad, dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija, Halo Creative tim i Mezestoran Dvorište.
PRESS INFO:



 


Bitef Teatar
Skver Mire Trailović 1, Beograd
<<  Septembar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   1  2  3  4  5  6
  7  8  910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Putopisi, Intervjui..