Izložba „Roma Aeterna“ u Muzeju grada Novog Sada

Izložba „Roma Aeterna“ u Muzeju grada Novog Sada
uto, 30. jun 2020 - pet, 11. septembar 2020
Novi Sad, Srbija

Italijanski institut za kulturu i Muzej grada Novog Sada predstavljaju izložbu „Roma Aeterna. Remek-dela rimskog vajarstva iz Fondacije Dino i Ernesta Santareli“ koja obuhvata dragocen izbor od 33 dela raspoređena hronološkim redom od I veka p.n.e. do XVIII veka. Skulpture, uglavnom od mermera, alabastera i porfira koje na reprezentativan način prikazuju razvoj umetnosti i stilskih pravaca u Rimu, podeljene su na portrete istorijskih ličnosti ili životinja i idealne portrete paganskih božanstava, satira ili svetih božanstava. Izložba će biti otvorena i predstavljena medijima u utorak, 30. juna, u 12.00 časova u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada.

Za posetioce će biti otvorena od 1. jula do 11. septembra 2020.

Fondacija Dino i Ernesta Santareli je osnovana 2004. godine po želji Paole Santareli i njene majke Erneste Santareli D’Oracio u znak sećanja na oca i supruga Dina Santarelija. Radi se o društveno-korisnoj neprofitnoj organizaciji koja je nastala sa ciljem da pomaže, podržava i podstiče istraživanje i širenje znanja iz istorije umetnosti i istorije Rima u Italiji i inostranstvu, sa posebnim naglaskom na kamenu skulpturu, mermer u boji i gliptiku. Kolekcija porodice Santareli nastavlja hiljadugodišnju rimsku tradiciju raširenu u Večnom gradu u doba renesanse, koja potiče od običaja rimske aristokratije iz imperijalne epohe da radi prestiža i razmetanja u društvu izlaže statue u svojim rezidencijama i to uglavnom kopije grčkih originala.

Izložbu „Roma Aeterna“, koja nas vodi kroz devetnaest vekova istorije rimskog kolekcionarstva, priredila je Danijela Riči, a organizovao Glocal Project Consulting u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Muzejom grada Novog Sada. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu i Grada Novog Sada, uz podršku Banca Intesa i DDOR osiguranja.


Muzej grada Novog Sada
Dunavska 29, Novi Sad
<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
    

Putopisi, Intervjui..