Predstavljanje knjige Nevidljivi u medijima u KROKODILovom Centru

Predstavljanje knjige Nevidljivi u medijima u KROKODILovom Centru
pet, 5. jul 2019, 19:00 h
Beograd, Srbija

U petak 5. jula u 19 sati u KROKODILovom centru biće predstavljena knjiga Nevidljivi u medijima koju su uredili Ismael Einaše i Tomas Rueše. U razgovoru o knjizi sa Einašeom će učestvovati i autorke Antonija Latinić i Nadifa Mohamed. U ovoj savremenoj knjizi akademici, aktivisti i autori osporavaju narativ o otuđenju kroz eseje i intervjue, i promatraju kako da zamene teške, natopljene klišeima, problematične naočare kroz koje se životi migranata prečesto prikazuju. Na taj način, Izgubljeni u medijima nastoji da preoblikuje granice javne sfere i osvetli stvarnost savremene Evrope. Zato što društvo može biti istinski demokratsko samo ako postoji javna sfera u kojoj se dele različite perspektive i kojoj svi imaju jednak pristup.

Dugoročno gledano, evropska demokratija će funkcionisati samo ako bude podržana evropskom javnom sferom, a ne nizom fragmentiranih nacionalnih javnih sfera.

Publikacija Izgubljeni u medijima je kulminacija dvogodišnjeg projekta „Raseljeni u medijima“ Evropske kulturne fondacije putem kojeg su traženi načini da se izazovu medijski diskursi oko migracija u kojima je Evropska kulturna fondacija sarađivala sa mladim migrantima, filmskim stvaraocima u osam evropskihzemalja, i rasla je iz projekta Remapping Europe (Ponovno mapiranje Evrope) i njenog pratećeg volumena Remixing Europe (Ponovno mešanje Evrope).

Ismail Einaše (r. 1984) je novinar i pisac. Studirao je društvene nauke na Univerzitetu Kembridž i politiku na Univerzitetu u Londonu. Einaše je pisao za Guardian, The Sunday Times, Frieze, The Nation, NPR i The NewYork Times, među mnogim drugim publikacijama. On je u uredništvu Tate Etc, časopisa Muzeja Tate u Londonu. Radio je za BBC Radio Current Affairs i kao voditelj na radiju BBC. Einaše je izveštavao iz više desetina zemalja širom Evrope, Afrike i Bliskog istoka, pokrivajući sve, od migracija i izbegličkih pitanja do ljudskih prava i sukoba. On je stipendista fondacije Alicia Patterson za 2019. godinu, stipendista Dart centra Ochberg na novinarskoj školi Kolumbija univerziteta i saradnik u Centru za proučavanje globalnog kretanja ljudi pri Univerzitetu u Kembridžu. Einaše živi i radi između Nairobija, Adis Abebe i Londona.

Antoniija Letinić (r. 1979) studirala je istoriju umetnosti i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu. Od 2000. godine sarađuje sa brojnim organizacijama koje se bave kulturnom i umetničkom produkcijom, kao i medijima u Hrvatskoj. Od 2004. do 2009. godine radila je kao PR, urednica publikacija i izvršni producent za Eurokaz – Međunarodni festival novog teatra. Kao član Kurziva – Platforme za pitanja kulture, medija i društva, bila je izdavač online publikacije Kulturpunkt.hr od 2009. do 2018. godine, a radila je na razvoju medija, projektnom menadžmentu i medijskim kulturnim politikama. Bila je glavna urednica portala Kulturpunkt.hr (2014-2018) i zadužena je za još dva programa organizacije. Uredila je nekoliko publikacija i doprinela časopisima specijalizovanim za kulturu i scenske umetnosti, medije i obrazovanje. Trenutno radi u Odseku za istraživanje i razvoj Fondacije Kultura Nova. Živi i radi u Zagrebu.

Nadifa Mohamed (r. 1981) studirala je istoriju i politiku na koledžu St. Hilda pri Oksfordskom univerzitetu. Njen prvi roman, Dečak Crna Mamba, osvojio je nagradu Beti Trask, bio je razmatran za Orange Prize i ušao je u uži izbor za Guardian First Book Award i druga priznanja. Godine 2013. izabrana je za jednog od najboljih mladih britanskih romanopisaca Grante, a 2014. godine kao jedna od najboljih afričkih romanopisaca Afrike 39. Drugi roman, Voćnjak izgubljenih duša, objavljen je 2013. i osvojio nagradu Somerset Mom i nagradu Albert Bernard Prix, a bio je uvršten u uži izbor za nagradu Dilan Tomas i nagradu Hurston/Wright Legacy. Njen rad preveden je na četrnaest jezika. Proglašena je za stipendistkinju Rokfeler fondacije za umetnost i književnost za 2018. godinu i stipendistkinja je Kraljevskog društva za književnost.

Događaj organizuju Evropska kulturna fondacija i Udruženje KROKODIL.


<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..