41. SALON ARHITEKTURE

41. SALON ARHITEKTURE
sre, 27. mart 2019 - uto, 30. april 2019
Beograd, Srbija

Izabranim sloganom "Na ivici" pod kojim će se održati ovogodišnji 41. Salon arhitekture od 27. marta do 30. aprila, tradicionalna izložbe arhitekture koju organizuje Muzej primenjene umetnosti, označava se sveprisutni osećaj da su profesija arhitekte i arhitektura kao disciplina, koja je kroz istoriju imala suštastveni civilizacijski značaj, danas na ivici da izgube svrhu. Među arhitektima je sve više izražen osećaj neizvesnosti pred izazovima bliske budućnosti u kojoj će ubrzana transformacija tehnologija dramatično menjati oblik i tempo prenosa i realizacija arhitektonskih ideja. Ali i u kontekstu društvenih promena koje tehnologija i politika s njom u skladu uzrokuju.

Takva situacija oseća se globalno, gde su mnogo povoljniji uslovi za arhitektonsku struku nego kod nas, i gde se o pitanjima arhitektonske profesije vodi stalna debata o tome šta sve utiče na arhitektonsku praksu i obrnuto kako taj rad može i treba da utiče na okolni svet, odnosno na razvoj nove i popravku postojeće urbane, arhitektonske i ekološke strukture i kulture i kako za to pridobiti i prosvetiti političke i finansijske centre moći.

Ova savremena pitanja položaja, vrednovanja i uticaja arhitektonske profesije su još značajnija u svetlu obeležavanja velikog arhitektonskog jubileja, 100 godina od osnivanja Bauhausa (1919-1933), tog herojskog, pionirskog doba moderne arhitekture i umetnosti koji je imao sveopšti uticaj na arhitekturu, dizajn i kulturu življenja u XX veku.

Salon arhitekture predstavlja najsveobuhvatniji pregled arhitektonske delatnosti u Srbiji, ali na izložbi učestvuje i jedan broj autora iz inostranstva, uglavnom iz regije. Od ukupno 230 kandidovanih radova u svim kategorijama u zvaničnu selekciju, selekcioni žiri je uvrstio 104 rada, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 78 radova u 6 kategorija (nije bilo radova iz urbanizma i arhitektonske kritike a konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade). Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture - javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi. Žiri 41. Salona arhitekture u sastavu - Relja Ivanić, Natalija Miodragović, Jurij Sadar, Dejan Todorović i Zlata Vuksanović Macura  dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama.

Prateći program sa nizom zanimljivih događaja i izložbi takođe je u duhu tematizacije Salona Na ivici. To se pre svega odnosi na temat „Aktivizam u arhitekturi“ koji će okupiti različite arhitektonske delatnike (grupe, timove i udruženja) i predstaviti njihova aktivistička iskustava, programe i borbu za integritet profesije i očuvanje urbanih, ekoloških i spomeničkih celina kao i unapređenje arhitektonske kulture i kultura prostora u našoj sredini.

Specijalni gost Salona je gostujuća izloža  “Arhitektura inventura 2016-2018”,  koja po pozivu Salona stiže iz Ljubljane i predstavlja izbor, upravo završene 24. marta 2019, bijenalne izložbe koju organizuje Udruženje arhitekata Ljubljane. Sliku o dometima slovenačke arhitektonske scene upotpuniće i predavanje predstavnika mladog slovenačkog tima „Svet Vmes”. Uz člana žirija Jurija Sadara (Sadar-Vega Arhitekti) prisustvo slovenačkih arhitekata i arhitekture svakako će obeležiti ovogodišnju izložbu Salona.
U okviru programa Dokumenta biće predstavljena reinterpretacija izložbe „Slobodna škola je slobodan prostor“ Branka Stanojevića, u sadržajnom obliku potpuno ali ne i u prostornom kao originalna postavka u srpskom paviljonu, koja je predstavljala Republiku Srbiju na 16. međunarodnoj izložbi arhitekture Bijenalu u Veneciji 2018. Ističemo da je prvi put da se u tako značajnom obimu predstavlja izložba koja je predstavljala našu nacionalnu selekciju na  Bijenalu arhitekture u Veneciji.
Tradicionalno su prisutni fakultetski i studenski programi. Ovog puta to je izložba iz Novog Sada sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka pod nazivom „Kondicional 505“. Kao i manifestacija “Pre Salona” sa nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Građevinsko tehničkog fakulteta u Nišu i Arhitektonskog faklulteta u Sarajevu (BiH).

Tokom trajanja 41. Salona arhitekture muzejske publikacije na temu savremene arhitekture i dizajna prodavaće se po značajno povoljnijim cenama. Za širu publiku predviđena su stručna vođenja.

Sve detaljnije informacije o programu 41. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.


Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
<<  Jun 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Putopisi, Intervjui..