Nedelje madjarske kulture: Otvaranje izložbe "Kolevka i sklonište"

Nedelje madjarske kulture: Otvaranje izložbe
uto, 26. februar 2019 - sre, 13. mart 2019

Putujuća izložba Mađarskog prirodnjačkog muzeja "Kolevka i sklonište" biće otvorena u sklopu manifestacije "Nedelje mađarske kulture u Srbiji" u ponedeljak, 25.02.2019, u 19 časova, u Kolegium Hungarikumu (Gračanička 14, Beograd), u organizaciji ministarstva spoljnih poslova Republike Mađarske i Ambasade Mađarske. Kolevka i sklonište – istraživanje živog sveta Zapadnog Balkana sa aspekta mađarskih istraživača. Bogatstvo i raznovrsnost živog sveta na Balkanu je od svetske važnosti. Njegovo područje je jedno od 35 istaknutih regija živog sveta naše planete, takozvane „vruće tačke biodiverziteta“. Tu je u odnosu na celu površinu planete na relativno malom prostoru broj vrsta posebno velik.

Očuvanje ovih područja je od neizmernog značaja ca aspekta raznovrsnosti, kao i sa aspekta ljudskog života. Ova raznovrsnost ne znači samo mnoštvo zanimljivih živih bića, nego i osnovnu raznovrsnost flore i faune čije upoznavanje i istraživanje zahteva međunarodnu saradnju stručnjaka. Balkan je i sam po sebi interesantna i atraktivna teritorija za istraživanja, ali se ne može razumeti ni nastanak flore i faune Mađarske bez upoznavanja živog sveta Balkana. Tako je istraživanje živog sveta Balkana već vekovima jedno od značajnih područja rada mađarskih prirodnjaka. Od devedestih godina XX veka nova generacija istraživača je zahvaljujući novim mogućnostima i modernim metodama donela kvalitetnu promenu u saradnji biologa Mađarske i biologa balkanskih zemalja. Stručnjaci Mađarskog prirodnjačkog muzeja su u toku tri decenije učestvovali u skoro 300 ekspedicija na Balkanu. Od posebnog je značaja što su ove ekspedicije zajednički radile sa lokalnim stručnjacima. Danas je raznolikost zemaljskog života ugrožena zbog najrazličitijih uticaja kao što su zagađenje životnog prostora, uništavanje šuma i pašnjaka, na čijem mestu se stvaraju pustinje, erozija tla, zagađenost voda, invanzivne vrste ili epidemije.

Prema istraživačima godišnje je više stotin, a po nekima čak i više desetina hiljada onih vrsta koje definitivno izumiru. Od masovnog talasa izumiranja na kraju srednjeg veka geološke istorije - koji je između ostalog značio i kraj dinosaurusa - na Zemlji nije bilo tako velikog gubitka vrsta.

Očuvanje raznolikosti bitno je i za ljudski život, zato je raznovrsnost živog sveta Balkana je istaknuti zadatak, a njegovo očuvanje je u interesu svih nas.

Izložba će biti otvorena za posetioce od do 13. marta 2019, svakim danom od 10 do 19 časova. Ulaz slobodan.

Srpsko pozorište iz Mađarske održaće turneju u sklopu manifestacije "Nedelje mađarske kulture u Srbiji", sa muzičkom predstavom "Avala express", u režiji Petra Miloševića. U nedelju, 3. marta 2019. godine, u 20.30 časova, predstava će biti izvedena na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, ulaznice su u prodaji na Blagajni Narodnog pozorišta.

Nakon Beograda slede izvođenja u Lazarevcu, Kraljevu, Nišu, a turneja se završava 7.3.2019, u Kragujevcu, u Knjaževsko-srpskom teatru.

Avala express - elegija jednom vremenu, jednoj generaciji koja nestaje.

Ljubavna priča jednog Joze, koji čeka Anu na stanici Keleti. Čeka voz Avala express. Predstavu čine pesme - prepevi Tamaša Čeha i Geze Beremenjija, poznatih mađarskih umetnika, izvođača, kompozitora i glumca, složene u ljubavnu priču. Učestvuju: Milan Rus, Gabor Lenđel, Tibor Ember, Mirko Milošević i Branimir Đorđev.

<<  Septembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Putopisi, Intervjui..