26. Festival koreografskih minijatura

26. Festival koreografskih minijatura
uto, 8. novembar 2022
Beograd, Srbija

Pod sloganom IZVOLITE I HVALA održava se 26. Festival koreografskih minijatura (FKM) u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Glavni program festivala, međunarodno takmičenje koreografa, će se odigrati na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, 08. novembra sa početkom u 20 časova, kada će se domaći i strani koreografi nadmetati za festivalske nagrade. O pobednicima će odlučivati stručni žiri - umetnici sa značajnim profesionalnim domenima i biografijama: Petar Đorčevski, prvak baleta SNG Ljubljana, igrači savremene igre i koreografi Tamara Pjević, Tijana Prendović, Ognjen Vučinić, kao i rediteljka Isidora Goncić. Nagrađene predstave 2021. HIBRID i IZ DRUGOG UGLA prikazaće se u NP na sceni Raša Plaović 13.11. od 20h.

Članovi žirija će odabrati one koji će se pored tri novčane nagrade, takmičiti i za plaketu Aleksandar Izrailovski koja se dodeljuje za inventivnost. Tu je i nagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz, kao i nagrada žirija kritike koji ove godine čine dr Ana Tasić, teatrološkinja i pozorišna kritičarka, Biljana Lijeskić, novinarka, i Iva Ignjatović, balerina Narodnog pozorišta u Beogradu.

UBUS posebnu pažnju poklanja domaćim stvaraocima kroz podršku za dalji rad i promociju. Shodno tome, dodeljuje se jedinstvena nagrada Ohrabrenje koreografu iz Srbije. Nagrađeni dobija sredstva za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a, a nakon toga i na drugim festivalima i plesnim scenama u gradovima po Srbiji. Tako se kao poseban cilj festivala izdvaja decentralizacija kulture kroz projekat FKM na scenama Srbije. U znak podrške domaćim koreografima i izvođačima direkcija festivala uvela je i finansijki stimulans za finaliste iz Srbije, kao vid dodatne motivacije.

Publika će ove godine u okviru revijalnog programa imati priliku da na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, 13.novembra, pogleda premijerno izvođenje dve jednočinke prošlogodišnjih dobitnika nagrada Ohrabrenje. Plesnu predstavu Xibrid potpisuje Marina Aranitović, dok su drugu jednočinku pod nazivom Iz drugog ugla kreirali Anđela Žugić i Predrag Dedić.

Festival koreografskih minijatura se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu.



Narodno pozorište u Beogradu
Francuska 3, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..