7. DOK'N'RITAM FESTIVAL

 7. DOK'N'RITAM FESTIVAL
uto, 14. jun 2022 - pet, 17. jun 2022
Beograd,

Godina je 2022; Nad planetom se nadvila strašna senka: u jednom njenom delu traje ratni sukob, čije su posledice uveliko vidljive,a neizvesnost bliske budućnosti čini nas uplašenim i nepoverljivim. Ogroman značaj umetnosti, posebno muzičke i filmske, u prethodnim dramatičnim civilizacijskim periodima jeste istorijska činjenica, o kojoj se stalno iznova govori i koja se stalno iznova istražuje. Program D’n’R uvek je povezan sa trenutkom u kojem se održava. Po prvi put u takmičarskom programu imamo filmove iz celog sveta. Bazična tema nekih od njih jeste uticaj ratnih okolnosti na stvaralaštvo, neretko u formi dvosmerne analize, u kojoj se istražuje i uticaj muzike u doba trajanja ratnih sukoba. 

Slogan ovogodišnjeg festivala glasi Password: DnR7KoordinateAntiratne#

Prvo izdanje festivala u kom u imamo filmove iz celog sveta u takmičarskom programu donelo nam je nove nazive selekcija: Planeta (internacionalna selekcija) i Region 46° N 52', 23°01'E / 40° S 51', 13°22' Nj,  selekcija u kojoj se takmiče filmovi sa teritorije nekadašnje Jugoslavije, čije koordinate se nalaze u nazivu selekcije.

Takmičarski filmovi nas vode na karneval u Brazilu, čuvene klubove Portugala i Finske, upoznaćemo tursku minstrelsku tradiciju, kroz pokušaj organizovanja slavljeničkog koncerta u doba Kovida, sa grupom El. Org proći ćemo kroz karijeru dugu četiri decenije,
saznaćemo sve o Uskršnjem rok maratonu, upoznaćemo “rudarski” rok sastav Orlek, kao i novu žensku regionalnu rok scenu…

U revijalnom programu gledaćemo priču o Loranu Garnijeu.

U posebnim programima Posvete umetnicima koji su nas napustili između dva izdanja, pričaćemo o Peđi Vraneševiću, Marku Brecelju i Bernardinu Modriću.

Specijalne projekcije ove godine donose dva dokumentarca: jedan je film o "kralju romske muzike" Šabanu Bajramoviću, a drugi je film o Tomi Zdravkoviću, čije ime je sinonim za neponovljivu pojavu na muzičkoj sceni u regionu.

Posle velikog uspeha igranog filma "Toma", biće zanimljivo istraživati ovog velikog umetnika i iz dokumentarnog ugla.

Notabuk nam donosi knjigu Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji (1991-2017).

U okviru programa Koncerti DnR, kao i prethodnih godina u saradnji sa BUNT rok festivalom, pravimo nove dokumente našeg ritma.

Koncert Zatvaranja prirediće nam grupa S.T.R.A.H. Biće i nekih scenskih iznenađenja

Pristupite slobodno, ulaz se ne naplaćuje. Ali...morate imati password.

-Sandra Rančić, osnivač i umetnička direktorka


Dom kulture Studentski grad
Bulevar Zorana Đinđića 179, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..