Modni svet porodice Kalef

Modni svet porodice Kalef
sub, 11. jun 2022 - čet, 30. jun 2022
Beograd, Srbija

U periodu od 11. do 30. juna 2022. godine, ove ilustracije biće predstavljene publici na izložbi Modni svet porodice Kalef u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Izložene ilustracije pratiće dokumentarni i narativni segment izložbe u okviru koga će posetioci moći da vide reprodukcije fotografija članova porodice Kalef s kraja XIX i početka XX veka, sačuvane u fondu Narodne biblioteke Srbije i u porodičnom vlasništvu. Ove fotografije predstavljaju dragoceno svedočanstvo o vizuelnoj kulturi jevrejske zajednice koja je značajno doprinela razvoju modnih i tekstilnih zanata, trgovine i industrije u Beogradu i Srbiji.

Zbirka tekstila i kostima Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu obogaćena je tokom 2019. godine vrednim poklonom koji se sastoji od 33 modne ilustracije u boji iz poznatog nemačkog časopisa Die Modenwelt (Svet mode). Modne ilustracije nastale su u periodu od 1892. do 1898. godine i svojevremeno su bile vlasništvo Matilde Kalef (1879–1942), pripadnice poznate beogradske sefardske trgovačke porodice Kalef i vlasnice ženske krojačke radnje u Višnjićevoj ulici.

Paralelno posmatrajući sačuvane modne ilustracije iz časopisa Die Modenwelt i porodične fotografije Kalefovih, izložba Modni svet porodice Kalef mapira odevne obrasce koje su članovi porodice, ali i drugi članovi jevrejske zajednice i pripadnici građanske klase, koristili u svojoj samoprezentaciji, u skladu sa aktuelnim kulturnim modelima.

Stručna vođenja održavaće se svake srede u 18 časova tokom trajanja izložbe:

Sreda, 15. jun 2022, u 18 časova
Draginja Maskareli, kustos izložbe i muzejska savetnica MPU

Sreda, 22. jun 2022, u 18 časova
dr Vuk Dautović, naučni saradnik, Odeljenje za istoriju umetnosti, Filozofski fakultet u Beogradu i Draginja Maskareli, kustos izložbe i muzejska savetnica MPU

Sreda, 29. jun 2022, u 18 časova
Draginja Maskareli, kustos izložbe i muzejska savetnica MPU





Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..