Direktan prenos dodele „evropskih Oskara" na sajtu Slobodne zone

Direktan prenos dodele „evropskih Oskara
sub, 11. decembar 2021, 19:00 h

Svečana ceremonija 34. dodele Evropskih filmskih nagrada održaće se 11. decembra, a publika u Srbiji moći će da prati direktan prenos iz Berlina na sajtu Filmskog festivala Slobodna zona. Evropska filmska akademija (European Film Academy) odlučila je da i ove godine, u skladu sa pandemijskim okolnostima, preseli glamuroznu dodelu filmskih nagrada u virtuelni svet. Tako će priznanja biti dodeljena na ceremoniji u svojevrsnom hibridnom formatu, sa voditeljima i specijalnim gostima koji će se javiti uživo u studiju. Nominovani, uključujući i one koji te večeri trijumfuju u brojnim kategorijama, pridružiće se putem različitih digitalnih formata.

Iako žali zbog održavanja dodele nagrada na ovaj način, direktor Evropske filmske akademije Matijas Vauter Knol navodi kako se ove mere preduzimaju sa ciljem da se smanji rizik od potencijalnog zaražavanja svih učesnica i učesnika. „U teškim trenucima kao što je ovaj, nadamo se pre svega da će ceremonija okupiti evropsku filmsku zajednicu, kao i da ćemo putem direktnog prenosa dopreti do što je moguće više ljubitelja filma", izjavio je Vauter Knol.

Ceremonija će se održati u monumentalnoj Areni Berlin, a vodiće je nemačka glumica, voditeljka i spisateljica Anabel Mandeng. Mađarska rediteljka Marta Mesaroš ovogodišnja je dobitnica nagrada za životno delo, dok je danskoj rediteljki Suzan Bir pripalo priznanje za dostignuća u svetskoj kinematografiji. Nagrada za inovativni storytelling biće dodeljena britanskom reditelju Stivu Makvinu za filmski serijal „Small Axe".

Za najbolji dokumentarni film ove godine nominovano je ostvarenje „Profesor Bahman i njegovi časovi" rediteljke Marije Špet, koje je na nedavno održanoj 17. Slobodnoj zoni osvojilo glavnu nagradu u Međunarodnoj selekciji. U istoj kategoriji nominovani su i filmovi „Najlepši dečak na svetu" i „Begunac", koje su svoju srpsku premijeru takođe imali na ovogodišnjoj Slobodnoj zoni. Osim toga, film „Begunac" nominovan je i u kategoriji za najbolje animirano ostvarenje.

Direktan prenos 34. dodele Evropskih filmskih nagrada počeće u subotu, 11. decembra u 19 časova na sajtu slobodnazona.rs.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..