DŽEZ ZA DŽ: Novak Mijović Trio – Tribute to Miles

DŽEZ ZA DŽ: Novak Mijović Trio – Tribute to Miles
sub, 11. septembar 2021
,

Koncertni program devetog ciklusa “DŽEZ ZA DŽ” 11. septembra posvećen je obeležavanju 30 godina od smrti legendarnog Majlsa Dejvisa (1926 – 1991), jednog od najuticajnijih džez trubača i kompozitora. Inovator, začetnik mnogih stilova u džez muzici (kul džez, modern bap, fjužn, fank…) i neprikosnoveni improvizator, Dejvis je ostao upisan zlatnim slovima u istoriju džeza kao jedan od najznačajnijih muzičara 20. veka. Muzički omaž ovom velikom umetniku prirediće trio našeg istaknutog trubača Novaka Mijovića, u kojem nastupaju Branko Marković (kontrabas) i Milovan Paunović (klavir).

Novak Mijović je završio nižu muzičku školu u Baru, u klasi prof. Mikija Jelenića. U klasi prof. Izudina Čavrkovića prvo je završio Srednju muzičku školu Stanković (Beograd), a potom studije na Muzičkoj akademiji (Kosovska Mitrovica).

Kao član Big Benda RTS-a nastupao je s eminentnim džez muzičarima kao što su Beni Golson, Džesi Dejvis, Edi Henderson, Bred Lili, Stjepko Gut, Duško Gojković, Nikola Mitrović i dr.

Kao mladi predstavnik Srbije i Crne Gore, tokom 2007. godine nastupao je s Big Bendom Evropske radiodifuzne unije širom Evrope i Azije. Od 2008. stalni je član međunarodnog okteta Duška Gojkovića, s kojim nastupa na evropskoj džez sceni. Takođe, bio je član benda Duška Gojkovića na albumima “Balkan Jazz” (2011) i “Latin Haze” (2014), koje je izdala Enya Records.

Na džez odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu postao je asistent Stjepka Guta 2012. godine, a od 2018. docent za užu umetničku oblast Džez truba.

Branko Marković, rođen 1957. u Novom Sadu, završio je kontrabas na FMU u Beogradu. Nezaobilazna figura domaće džey scene, Branko je nastupao sa svim značajnim domaćim muzičarima i bendovima, kao i sa velikanima svetske džey scene, kao što su: Chat Baker, Lester Bowie, Don Moye, Philip Catherine, Less Mac Cann, Larry Coryell, Horace Parlan, Alvin Queen, Tony Lakatos, Chuck Mc Pherson, Vito Giordano, Imre Kesegi… Redovan član Big benda Radio Televizije Srbije (RTS) postao je 1988. godine i sa ovim orkestrom svirao je i/ili snimao sa poznatim solistima: Benny Golson, Eddie Henderson, Don Menza, Clark Terry, Diane Schuur, Vic Vogel, Ack van Rooyen, Peter Herbolzheimer, Brad Leally, Ed Thigpen, Jerome Richardson, Dusko Goykovic, Mile Pavlović, Ronnie Cuber, Steve Turre, Randy Bracker, Jon Faddis, Bert Joris, Gregory Hutchinson…

Od 1997. do 2003. predavao je kontrabas i male ansamble na džez odseku SMŠ „Stanković“u Beogradu.

Suosnivač i umetnički direktor North City Jazz & Blues Festivala u Kosovskoj Mitrovici od 2003. i  Whitefield Jazz Festivala u Bijelom Polju, Crna Gora, od 2007. godine.

Milovan Paunović je rođen 1980. godine u Beogradu. Od 1998. godine je registrovan kao član ”UDRUŽENJA MUZIČARA DŽEZA, ZABAVNE I ROK MUZIKE SRBIJE” od kada je i profesionalno angažovan kao klavirista, klavijaturista, vođa sastava i kompozitor. Oprobao se podjednako uspešno u svim muzičkim žanrovima koje  zastupa udruženje čiji je član. Sarađivao je sa mnogobrojnim muzičarima, poznatim i priznatim autorima kao i sa nekim od najvećih imena muzičke scene bivše Jugoslavije. Učesvovao je u muzičko-scenskim projektima u pozorištu kao muzičar, izvođač i kompozitor. Aktivno svira džez u pratećim sastavima najpoznatijih beogradskih džez pevačica i drugih solista kao i u sopstvenom klavirskom triju.

Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom srpskom džez scenom, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ” koji je započet 2013. godine. Jednom nedeljno, od 4. do 25. septembra, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će ponovo imati priliku da čuju kvalitetne domaće džez izvođače, kao i jedan sastav iz regiona.

Ovaj ciklus koncerata, osim što je svojevrsna najava Beogradskog džez festivala, u znaku kojeg je tradicionalno mesec oktobar, i podrška domaćoj džez sceni, za cilj ima i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima. U susret 37. Beogradskom džez festivalu, koji će pod sloganom „DŽEZ PLAMEN“ biti održan od 26. do 31. oktobra ove godine, obeležavajući 50 godina od osnivanja najstarijeg i međunarodno najpriznatijeg srpskog džez festivala, Dom omladine Beograda publici je pripremio četiri sjajna koncerta kao svojevrsno džez zagrevanje!

Koncerti se održavaju subotom od 13 časova, na Platou Milana Mladenovića ispred Doma omladine Beograda, a u slučaju loših vremenskih uslova, nastupi će biti u Domu omladine. Ulaz je slobodan.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..