Izložba: „Predeli, stari zanati i umeća – skrivena baština Srbije“

Izložba: „Predeli, stari zanati i umeća – skrivena baština Srbije“
sre, 12. maj 2021 - uto, 18. maj 2021
Beograd, Srbija

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka ove godine uzima učešće u manifestaciji MUZEJI ZA 10, interaktivnom izložbom „Predeli, stari zanati i umeća – skrivena baština Srbije“ koja će se održati u Galeriji Zavoda, od 12. do 18. maja 2021. Podstaknuti ovogodišnjom temom manifestacije BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE osmislili smo interaktivnu izložbu skrivene baštine Srbije pod sloganom: OSETI TRADICIJU! tokom koje će posetioci moći da pogledaju fotografije predela Srbije, dodirnu rukotvorine izrađene starim tehnikama i  zanatima, ali i da okuse tradicionalne proizvode.

Fotografije iz izdanja Zavoda: „Ukusi Đerdapa“, „Ukusi Stare planine“ i „Ukusi Zlatibora“, autora Dejana Zagorca, prikazane u sklopu izložbe ilustruju bogatstvo kulturnog nasleđa u zaštićenim prirodnim dobrima na područjima oko Đerdapa (autora Ivana Svetozarevića), Stare planine (autora Darka Savića) i Zlatibora (autora Ranka Lazarevića) i predstavljaju poziv za njihovo unapređenje i očuvanje prirode za buduće generacije.
 
Posetioci će imati priliku da pogledaju i tradicionalne ručno tkane ćilime iz Vranja, stare preko 50 godina iz porodičnog nasleđa porodice Jovanović - Đorđević.  

Potom, takozvane „ženske crepulje“ sa Stare planine, zlakusku lončariju i pirotsku grnčariju, iz lične kolekcije Biljane Đorđević.

Biće izložena i tradicionalna srpska narodna nošnja iz male porodične manufakture Opančareva kći koja oživljava duh tradicije u svom radu.

Evropsku noć muzeja, 17. obeleležićemo

u subotu 15. maja u 20 časova glavnim programom, na kome će veliki pesnik  Ljubivoje Ršumović govoriti o  knjizi „Ukusi Zlatibora“, a dr Biljana Đorđević, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu održaće predavanje na temu:  „Zlakusko lončarstvo – reprezentativno nematerijalno kulturno nasleđe čovečanstva“.

U oviru te večeri posetioci će moći da degustiraju tradicionalne proizvode iz svih delova Srbije: pitka vina vinarije Temet, suhomesnate proizvode Mesne industrije Kosanović i kačkavalje i sireve iz Manastira Sukovo.

Koordinatori izložbe: Slavko Spasić, glavni republički koordinator manifestacije Muzeji za 10,  Dejan Zagorac, politikolog  i Jelena Đorđević, službenik za odnose s javnošću Zavoda

Ulaz je BESPLATAN.

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID 19.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..