Promocija KROKODILove edicije Zajednička čitaonica

Promocija KROKODILove edicije Zajednička čitaonica
čet, 18. februar 2021, 18:00 h
Beograd, Srbija

U četvrtak, 18. februara od 18h u KROKODILovom Centru čeka vas još jedna u nizu javnih debata – promocija KROKODILove edicije Zajednička čitaonica i njenog najnovijeg izdanja koje pod nazivom “Grad” donosi eseje Bogdana Bogdanovića i Dragana Markovine. Tim povodom, pridružite se Igoru Štiksu i Draganu Markovini u diskusiji o jugoslovenskoj spomeničkoj kulturi, kao i o značaju i nasleđu jedne od ključnih ličnosti našeg doba – Bogdanu Bogdanoviću.

Arhitekta, graditelj, umetnik, filozof i profesor, Bogdan Bogdanović nalazi se među najznačajnijim neimarima memorijalne arhitekture i spomen-obeležja žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu podignutih na teritoriji nekadašnje SFRJ. Osim spomenika u Beogradu, Jasenovcu, Garavicama, Prilepu, Mostaru i Kruševcu, kao i brojnih drugih zaostavština, Bogdan Bogdanović ostavio je neizbrisiv trag i u društveno-političkoj sferi ovih prostora.
 
Bogdanović je mislilac na kakvog se retko nailazi, a njegov lik i delo nastavljaju da žive i nakon njegove smrti. U eseju “Čovek-Sarajevo” objavljenom 1993. povodom opsade ovog grada, on piše o simboličkom značaju gradova. Gotovo tri decenije kasnije, u formi eseja “Čovek koji je volio gradove”, stiže i odgovor pisca i istoričara Dragana Markovine.
 
Ova dva teksta zajedno čine “Grad” – sedmi i najnoviji deo Zajedničke čitaonice, koji nas poziva da se susretnemo oči u oči s posledicama razaranja jednog urbanog prostora i onemogućavanja normalnog života te masovnog stradanja njegovog stanovništva. O otporu nacionalizmu, ratu i uništenju kao i o arhitektnonskim, spomeničkim i književnim tekovinama Bogdana Bogdanovića, razgovaraće Igor Štiks i Dragan Markovina, a njihovu će diskusiju pratiti pozorišna interpretacija Ivane Milenović Popović iz Dah teatra.
 
Čekamo vas 18. februara od 18 časova u KROKODILovom Centru.
 
Projekat Zajednička čitaonica predstavlja direktni nastavak projekta Jezici i nacionalizmi i njegovo pomeranje iz domena lingvističke nauke u domen književnosti. Cilj projekta Zajednička čitaonica je podizanje svesti u javnosti o značajnoj temi zloupotrebe jezika u političke svrhe, kako bi se pronašlo najbolje sredstvo za vršenje uticaja na političke strukture da u delo sprovedu preko potrebnu promenu zakonodavstva koje bi bilo u skladu s priznanjem da su četiri “politička jezika” koja se govore u regiji zapravo samo četiri ravnopravne varijante zajedničkog ali neimenovanog policentričnog jezika. Time će se efikasno okončati obrazovna, kulturna ali shodno tome i politička segregacija u regionu zasnovana na lažnoj pretpostavci identitetskih politika da svaka nacija / etnička grupa ima pravo (ili čak obavezu) na svoj vlastiti, odvojeni i nezavisni jezik bez obzira na konkretnu jezičku stvarnost  ili čak običnu logiku.
 
Cilj projekta Zajednička čitaonica je i prikupljanje značajne količine materijala književne produkcije stvarane na zajedničkom jeziku središnjeg područja nekadašnje Jugoslavije kako u prošlosti tako i u sadašnjosti. Namera nam je da gradimo nedvosmisleno zajedničku književnu riznicu u ime jedne velike književnosti zajedničkog jezika naspram na silu formiranih nacionalnih selekcija često temeljenih na “krvi” ili ekskluzivnom pripadanju pisaca I njihovih djela. Ova riznica će poslužiti kao referentna tačka za savremene intelektualne i umetničke rasprave unutar regiona obuhvaćenog zajedničkim jezikom.
 
Događaj je podržala Fondacija za otvoreno društvo.


<<  April 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
  

Putopisi, Intervjui..