„Po ženskoj liniji“ Ambijentalna postavka

 „Po ženskoj liniji“ Ambijentalna postavka
uto, 8. decembar 2020 - sub, 12. decembar 2020
Beograd,

U okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva, ulica Dragoslava Jovanovića 11, izložba „Po ženskoj liniji“ tri slikarke Šemse Gavrankapetanović, Selme Đulizarević-Karanović i Dunje Karanović od 8. do 12. decembra. Tri generacije umetnica iz jedne porodice koje povezuje zajednički kulturni milje i školovanje na beogradskoj Akademiji/Fakultetu likovnih umetnosti, prisutne u različitim stvaralačkim i geografskim ambijentima - Beograd, Sarajevo, Počitelj, Kina - našle su se u zajedničkom ateljeu tragajući u šest ruku za kreativnim dodirnim tačkama na liniji ženske senzibilnosti i problemima pozicije femine 21. veka. To je jedan od načina prevladavanja i ograničavajućih uslova života pandemijskog vremena. 

„Utvrđivanje porekla po ženskoj liniji praktikuje se u nekim društvima jer se smatra da je majka jedina sigurna tačka. Pitanje kojim bi se ova izložba bavila jeste ženska linija u kontekstu likovnog stvaralaštva tri autorke različitih životnih dobi, ali deljenih iskustava, koje stvaraju u zajedničkom, ženskom prostoru. Novonastale okolnosti dovele su do izmena u ustaljenim odnosima, stvaranja novih i obnavljanja starih društvenih uloga. Pomerene su granice između privatnog i javnog, a prostori slobode dodatno ograničeni. Pozicija žene kao negovateljice, svojevrsnog crisis buffer-a stavljena je u prvi plan iz potrebe za amortizacijom krize. Ambijentalna postavka koju čine grafike, instalacije, umetnički objekti i mala plastika, koncipirana je tako da poziva na interakciju, međugeneracijsku solidarnost i dijalog o pitanjima mentalnog i reproduktivnog zdravlja, odnosa između privatne i javne sfere i njihove rodne zasnovanosti. Motivi i poruke sa ručnih radova, tradicionalnih kuvarica i vezova stavljene su u savremeni kontekst u pokušaju da se sagledaju društveno poželjni modusi ženskog i ženstvenog ponašanja kroz različite vremenske periode i okolnosti.”      tekst Dunje Karanović
                                                                                                         
Šemsa Gavrankapetanović (1945, Sarajevo), Akademija likovnih umetnosti (1968) i postdiplomske studije, Beograd. Bila kustos zbirke umetničkih dela Saveznih organa u Saveznom izvršnom veću (1972-1992). Izlagala na 35 samostalnih i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica više nagrada. Živi i radi u Beogradu i Počitelju.

Email -  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.   

Selma Đulizarević-Karanović (1967, Sarajevo), Fakultet likovnih umetnosti (1994), postdiplomske studije (1997) i doktorirala (2012), Beograd. Samostalno izlaže od 1991. na 20 izložbi i na preko 30 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.  

Email - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.   

Dunja Karanović (1996, Beograd), Fakultet likovnih umetnosti (2019) Beograd. Pohađa MFA studije, China Academy of Arts, Hangzhou. Izlagala je samostalno i na grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.

Email - Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.     


Galerija Grafički kolektiv
Obilićev venac 27, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..