Kuhinje nacionalnih manjina na Delikatesnom ponedeljku

Kuhinje nacionalnih manjina na Delikatesnom ponedeljku
pon, 24. februar 2020, 19:00 h
Beograd,

Kuvar specijaliteta nacionalnih manjina - mađarske, vlaške, bošnjačke i romske - biće predstavljen 24. februara  sa početkom u 19 sati u Kulturnom centru Grad u 19 sati, u okviru manifestacije „Delikatesni ponedeljak“. Promociju kuvara u kojem se nalaze najukusnija jela ove četiri nacionalne manjine pratiće degustacija specijaliteta koji će biti pripremljeni po receptima koji se nalaze u kuvaru, a koje su pripremile Sabiha Dacić, Sonja Barbul, Gorica Jovanović i Eržebet Glušica.

Na meniju će se naći čuvena romska tegljena pita sa rogačem i slatka pogača, bulmač, vlaške plaćinte i kolač pod nazivom vlaški poljupci, ali i mađarski turoš čusa i doboš torta, a od bošnjačkih jela mantije, potopljika, ali i poslastice kao što su kadaif, sukane hurmadžike i baklave.

Neke od autorki na promociji će sa posetiocima podeliti još neke tajne svojih nacionalnih kuhinja i bogate istorije svoje gastronomije.

Jela nacionalnih manjina koja se u ovom kuvaru nalaze su nastala zahvaljujući odabiru izuzetnih žena koje su recepte iz svojih porodica podelile sa nama. Iza svakog od ovih jela stoji ispričana priča, od detinjstva i sećanja na svečani nedeljni ručak do korinđaških pesama uoči Božića, svadbene trpeze oko koje se okupljala uža i šira familija, pa do rođenja novih članova porodica i ispraćaja voljenih na večni počinak.

Događaj će otvoriti Gordana Milovanović, predsednica Centra za podršku i inkluziju „Help Net“, koji je i organizovao ovaj događaj pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije. Događaj je organizovan zarad isticanja važnosti uloge žene u našem društvu, ali i pozitivnih aspekata njihovog angažmana u ovakvim projektima.

Narodi koji vekovima borave na ovim prostorima, utkali su svoju tradiciju, kulturu i običaje u ovo podneblje na kom žive, a mi vas pozivamo da se upoznate se specijalitetima koji se kod njih spremaju najčešće tokom proslava, praznika ili svečanosti.


Kulturni Centar Grad
Braće Krsmanović 4, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..