BUĐENJE PROLEĆA u Bitef teatru

BUĐENJE PROLEĆA u Bitef teatru
uto, 21. januar 2020
Beograd,

Premijera plesne predstave po motivima istoimene drame Franka Vedekinda 21.01.2020. u Bitef teatru. Plesna predstava Buđenje proleća, u izvođenju Mlade Bitef dens kompanije, rađena je po motivima istoimenog dramskog dela nemačkog pisca Franka Vedekinda. Međutim, Vedekindov tekst poslužio je samo kao polazište u razmatranju današnjih odnosa među mladom populacijom, zbog čega je predstava koncipirana kao svojevrsni oblik dokumentarno plesnog pozorišta.

Naime, mladi igrači u rasponu od šesnaest do dvadeset godina, imali su zadatak da odgovore na pitanja vezana za seksualnu edukaciju i vršnjačko nasilje, te su njihova zapažanja i iskustva korišćena u pokušaju da se detektuju problemi sa kojima se ove generacije suočavaju. Jedno od pitanje je recimo, šta je po njihovom mišljenju razlog što se u Srbiji obavi tri hiljade maloletničkih abortusa godišnje, kada su im sve informacije o seksualnim odnosima dostupne na interentu i televiziji. Takođe, neka od pitanja su bila – da li među njima ima rodne ravnopravnosti, da li su nekada doživeli ili videli nasilje, i ako jesu, da li su reagovali?

Predstava, pored dokumentarnog, dramskog nivoa, donosi na momente energičan i ekstatičan, a na momente vrlo poetičan plesni jezik, koji su pored koreografkinje Dejane Volarev u određenoj meri razvijali i sami igrači, što podstiče koncept razvoja Mlade Bitef dens kompanije, a to je da se kroz plesne produkcije neguje kako izvođački, tako i kreativni potencijal mladih igrača.

Tekst i režija: Jelena Kajgo
Koreografija: Dejana Volarev i igrači
Muzika: Aleksandra Đokić
Kostim: Selena Orb
Fotografija: Nenad Šugić

Igrači: Milica Bajčetić, Jakša Filipovac, Helena Ćelap, Nikola Živković, Una Đorđević, Dušan Bajčetič, Natalija Đečević, Sara Tasić, Tijana Ostojić i Lenka Ranković

Mlada Bitef dens kompanija počela je sa radom u septembru 2018. godine, i njen rad baziran je na plesnim produkcijama za decu i mladu publiku. Mladu Bitef dens kompaniju čine učenici trećeg i četvrtog razreda srednje baletske škole Lujo Davičo, prevashodno sa odseka za Savremenu igru. Rad na predstavama Bitef teatra pruža ovim igračima prostor za dragocenu scensku praksu, odnosno predstavlja sponu između njihovog procesa obrazovanja i budućeg profesionalnog bavljenja teatrom.
Za dve godine rada Mlada Bitef dens kompanija realizovala je četiri plesne produkcije: Pepeljuga, Put oko sveta, Carevo novo odelo i Zašto ti?






Bitef Teatar
Skver Mire Trailović 1, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..