OTVARANJE IZLOŽBE GAMES&POLITICS

OTVARANJE IZLOŽBE GAMES&POLITICS
čet, 6. jun 2019 - čet, 27. jun 2019
Beograd,

Od 06 do 27.06.2019. Galerija Podroom, Trg republike 5/-1 - Gete-Institut (Goethe-Institut) 06. juna 2019. u Galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda otvara interaktivnu izložbu video-igara Games and Politics (Igre i politika). Ova izložba je ujedno i uvodna manifestacija u okviru novog programskog težišta Goethe-Instituta, a to je digitalni svet uopšte – naročito video-igre i gejming, kao i njihova društvena uloga i značaj. Na izložbi Games and Politics posetioci će imati priliku da se upoznaju sa 18 video-igara, od toga 16 u celovitoj verziji i 2 u verziji let’s play. One će im ponuditi iskustva koja će ih sigurno podstaći na razmišljanje o ulozi video-igara u savremenom svetu. Pored samih igara, izložba obuhvata i dva dokumentarna filma na ovu temu.

Izložene igre bave se problemima poput kritike medija, migracija, odnosa moći, uloga polova i militarizma, prilazeći im s umetničkog stanovišta. Ne treba, međutim, zaboraviti ni aspekt razvoja video-igara i njihovog korišćenja, kao ni aspekt upotrebe igara u političke svrhe.

Sve video-igre na izložbi Games and Politics dotiču se ovih pitanja, pa su zato i vezane za manja, specifična tržišta – tj. nisu deo velike industrije zabave.
Video-igre odavno su se etablirale kao umetnička forma. Umetnici i umetnice ovaj medij koriste da bi svima jasno pokazali kako on funkcioniše i da bi ispitali granice igre. Dizajnerke i dizajneri video-igara obrađuju nove teme i obraćaju se novim ciljnim grupama. A veliki muzeji otkrivaju kompjuterske igre kao kulturno dobro koje treba sakupljati i čuvati.

Izložba Games and Politics zasniva se na izložbi Global Games Centra za umetnost i medije Cet-Ka-Em (ZKM) iz Karlsruea, sa kojim je Gete-Institut (Goethe-Institut) i sarađivao na njenoj pripremi. Games and Politics traga za odgovorom na pitanje kako tačno kompjuterske igre razvijaju svoj politički potencijal, težeći tome da odredi na koji način i u kojoj meri ova kreativna forma može ponuditi alternative u okviru industrije zabave.


Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6, Beograd
<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..