Izložba autohtonih sireva Balkana 25. i 26. februara u BEOgradu

Izložba autohtonih sireva Balkana 25. i 26. februara u BEOgradu
sub, 25. februar 2023 - ned, 26. februar 2023

Ovog vikenda, 25. i 26. februara, u Beogradu će biti održana 15. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje sireve i delikatese izložiće 50 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, a gostovaće i sirevi Francuske, Italije i Švajcarske (Alpi). Lokacija održavanja je atrijum tržnog centra BEO Shopping Center, na uglu ulica Vojislava Ilića i Mis Irbijeve. Posetioci će na izložbi moći da vide i probaju retke i neobične vrste stotine sireva malih mlekara, zanatskih proizvođača, koji se ne mogu naći u prodavnicama i u mlečnim halama pijaca.
Radno vreme je od 10 do 22 časa, a ulaz sa sve posetioce je besplatan.

Zanimljivosti i jedinstvenosti:

• Sa Kosova i Metohije, sa obronaka Šar-planine, stiže čuveni Šarski sir, koji se jeo još na dvorovima srednjevekovne Srbije.

• Po prvi put od 2014. godine u Beogradu, na izložbi će biti izložen čuveni sir TRAPIST, čiju tajnu pravljenja sa kolena na koleno usmeno prenose monasi u samostanu kraj Banja Luke. Sir se proizvodi u mestu Aleksandrovac, kod Laktaša, opštine koja je od Banjaluke udaljena dvadesetak kilometara.

• Posebno mesto zauzeće sirevi koje prave monasi iz manastira Sukovo.

• Nastavnici i učenici Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ iz Pirota prikazaće proces parenja Pirotskog kačkavalja.

• Studenti Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji pokazaće svoja znanja i veštine u aranžiranju i prezentovanju sireva

• Na izložbi će pored sireva biti izložene i daske za sireve napravljene od drveta Brekinje, najtvrđeg drveta u Evropi, koje je toliko kvalitetno da su se nekada od tog drveta pravili merni instrumenti.

• Najbolje sireve po kategorijama proglasiće nakon ocenjivanja petočlani Senzorni panel sačinjen od eksperata iz oblasti: Senzorne analize hrane, Tehnologije mleka, Bezbednosti i kvaliteta hrane sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

• Na izložbi će biti proglašeni i: najlepši štand, najlepši tanjir sireva i po glasovima publike, kao i Priznanje za inovaciju, koju tradicionalno uručuje predsednik Asocijacije Autentičnih Hedonista. Plaketu za najbolje predstavljanje sireva uručiće doktorand Ivan Jojkić, stručnjak za komunikacije.
 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..