Pobednica Sanrema Alice u Beogradu

Pobednica Sanrema Alice u Beogradu
pon, 23. maj 2022, 20:00 h
Beograd,

Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Domom omladine Beograda predstavljaju muzički spektakl: ALIČE PEVA BATIJATA koji će se održati u ponedeljak, 23. maja u 20.00 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Pobednica Sanremo festivala Aliče (Alice) nastupiće po prvi put u Beogradu. Publika prestonice imaće izvanrednu priliku da uživo čuje jedan od najharizmatičnijih vokala italijanske muzičke scene i da prisustvuje posebnom koncertu na kom će Aliče izvesti pesme svestranog italijanskog kantautora Franka Batijata. Karla Bisi, poznata pod umetničkim imenom Aliče, jedna je on najpoznatijih i najvoljenijih italijanskih kantautorki.

Pesma „Per Elisa“, koju je napisala zajedno sa Frankom Batijatom i violinistom i kompozitorom Đustom Piom i sa kojom je 1981. pobedila na festivalu Sanremo, našla se na nacionalnim i internacionalnim top-listama. Umetnička saradnja sa Batijatom obeležila je važan deo muzičke karijere ove kantautorke koja trenutno predstavlja novu turneju „Aliče peva Batijata“. Na ovom muzičkom putovanju na klaviru je prati maestro Karlo Gvaitoli, dugogodišnji saradnik Franka Batijata. Aliče na autentičan i elegantan način odaje počast ovom sicilijanskom umetniku budući da je bila njegova prijateljica i saradnica od samog početka, ali prevashodno zbog umetničkog afiniteta koji ih oduvek povezuje i zahvaljujući kojem je ona jedinstvena interpretatorka muzike Franka Batijata.

„Franko Batijato je sigurno kompozitor i autor koji mi je najbliskiji i najsličniji, ne samo u muzičkom smislu, i već dugo, na brojnim nastupima i diskografskim izdanjima, pevam njegove pesme, one sa kojima osećam da mogu potpuno da se poistovetim. Još 1985. godine odala sam mu omaž albumom „Gioielli rubati“, a ovaj program je na neki način logičan sled. Radi se o akustičnoj verziji numera sa predivnim aranžmanima i obradama za klavir pijaniste Karla Gvaitolija koji je nekoliko decenija blisko sarađivao sa Frankom Batijatom i kao dirigent. Sa maestrom Gvaitolijem delim ovaj program i on će biti sa mnom na sceni.

Izvodim pesme koje pripadaju različitim periodima Batijatovog stvaralaštva, neke koje pre ovoga nikada nisu otpevane i neke koje smo prvi put zajedno pevali 2016. godine, na turneji „Batijato i Aliče“. Naravno, nisam mogla da izostavim njegove takozvane mistične pesme, ali ni one nastale tokom dugogodišnje saradnje još od 1980. godine, pesme koje smo zajedno napisali, kao što je „Per Elisa“, naše – usudila bih se da kažem – čuvene duete. Tu su i numere koje je Franko nedavno napisao za mene, „Eri con me“ i „Veleni“, koje su se našle na mojim poslednjim albumima „Samsara“ i „Weekend“.

Sada više nego ikada osećam duboku želju da zajedno sa Karlom Gvaitolijem budem samo posrednik, koliko je to u našoj moći, u onome što je Franko Batijato prenosio kroz svoju muziku i tekstove, tokom svog izvanrednog boravka na planeti Zemlji.“

Karte će biti u prodaji po ceni od 700 RSD na blagajni Ticket Vision-a u zgradi Doma omladine i onlajn putem sledećeg linka: https://new.tickets.rs/


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..