Onlajn kustoska predavanja „Lumbung” i „Nesigurna improvizacija: Prošlost i sadašnjost, možda Budućnost“

Onlajn kustoska predavanja „Lumbung” i „Nesigurna improvizacija: Prošlost i sadašnjost, možda Budućnost“
uto, 16. mart 2021 - sre, 17. mart 2021

Kustoski program „What Could/Should Currating Do“ nastavlja se u 2021. godini predavanjima „Lumbung” farida rakuna, člana ruangrupe - umetničkih direktora predstojeće documente i „Nesigurna improvizacija: Prošlost i sadašnjost, možda Budućnost“, kineskog teoretičara Zaironga Xianga. Predavanje „Lumbung”, sedmo u seriji, biće održano 16. marta onlajn u 12 časova po srednjeevropskom vremenu, putem Zoom linka (ID sastanka 985 237 3109) i lajvstrima na Fejsbuku, a o naslovnoj temi govoriće indonežanski kustos, arhitekta, predavač i umetnik farid rakun, član kolektiva ruangrupa, umetničkih direktora predstojeće documente.

U najavi događaja, organizator navodi da je ruangrupa umetnički kolektiv sa sedištem u Džakarti, koji se nalazi u sred pokretanja Lumbunga - globalne mreže pokrenute da bi se određene vrednosti uvele u praksu, kao što su deljenje, humor, velikodušnost, nezavisnost i utemeljenost u lokalnom. Ovaj proces je u velikoj meri omogućen zahvaljujući mandatu kolektiva na poziciji umetničkih direktora nemačke neprofitne organizacije documenta fifteen, gde se ruangrupin pristup može smatrati pronalaženjem njihovog načina za obavljanje institucionalne prakse – za razliku od puke kritike. Sesija je predviđena da bude opuštenog karaktera, a prisutan će biti barem jedan član ruangrupe, farid rakun, koji će pojasniti procese kojima je kolektiv naklonjen.

farid rakun je diplomirani arhitekta (Universitas Indonesia i Cranbrook Academy of Art). Gostujući je predavač na Odseku za arhitekturu Universitas Indonesia, a takođe je deo umetničkog kolektiva ruangrupa, sa kojim je zajednički kurirao događaj TRANSaction: Sonsbeek 2016 u Arnhemu (Holandija). Kao inicijator, učestovao je u radu raznih svetskih institucija i manifestacija kao što je Centar Pompidou, Bijenale u Veneciji, i mnogi drugi. Radio je za Bijenale u Džakarti u različitim kapacitetima od 2013. godine i trenutno obavlja funkciju savetnika.

ruangrupa je kolektiv sa sedištem u Džakarti, osnovan 2000. godine. To je neprofitna organizacija koja nastoji da podrži ideju umetnosti unutar urbanog i kulturnog konteksta uključivanjem umetnika i drugih disciplina kao što su društvene nauke, politika, tehnologija i mediji, da pruži kritičko posmatranje i poglede ka indonežanskim urbanim savremenim pitanjima. ruangrupa takođe proizvodi kolaborativne radove u formi umetničkih projekata kao što su izložbe, festivali, umetničke laboratorije, radionice, istraživanja, kao i publikacije knjiga, časopisa i onlajn dnevnika.

Kao umetnički kolektiv, ruangrupa je učestvovao u mnogim projektima saradnje i razmene, uključujući učešće na velikim izložbama kao što je Gvangdžu Bijenale (2002 & 2018), Istanbulsko bijenale (2005), Azijsko pacifičko trijenale savremene umetnosti (Brizbejn, 2012), Singapursko bijenale (2011), Bijenale u Sao Paulu (2014), Aichi Triennale (Nagoya, 2016) i Cosmopolis u Centru Pompidu (Pariz, 2017)

Sledeće predavanje, pod nazivom „Nesigurna improvizacija: Prošlost i sadašnjost, možda Budućnost“, na programu je 17. marta u 12 časova, a registracija je moguća putem linka: https://khio-no.zoom.us/webinar/register/WN_fRpzdvozSkmEtYAvQu4mtQ.

U opisu predavanja stoji da je jedan od najrasprostranjenijih alata za preživljavanje od strane improvizovane svetske većine onaj o brzom popravljanju ili menjanju, bilo da je to jugaad u Indiji, gambiarra u Brazilu, ili u izvesnoj meri shanzhai u Kini. Oni su odjednom ugrađeni u tradicionalni prostor-vreme i specifični za stanje stvoreno neoliberalnim globalnim kapitalizmom.. Na ovom predavanju će biti predstavljeni različiti registri improvizacije usidrene u umetničkim praksama i kritičke i kustoske refleksije, od citatskog znanja do genijalne improvizacije, od zajedničke politike do kapitalističkog prisvajanja. Biće razmotreno koje lekcije mogu da se nauče iz ovih teorija i praksi, posebno u kontekstu sveizlažuće pandemije.

Zairong XIang je asistent profesora komparativne književnosti i vanredni direktor Univerziteta Artat Duke Kunshan. Autor je knjige „Queer Ancient Way: A Decolonial Exploration (punctum books, 2018). Glavni je kustos "malog kosmopolitskog vikenda" u HKW Haus der Kulturen der Welt (2018), kao i urednik kataloga „minor cosmopolitan: Thinking Art, Politics and the Universe Together Otherwise“ (Diaphanes 2020). Ko-kurator je manifestacije Guangzhou Image Triennial 2021. Bio je saradnik na ICI-Berlin Institutu za kulturnu istragu (2014 – 2016) i postdoktorski istraživač DFG Research Training Group minor cosmopolitanisms na Univerzitetu Potsdam (2016-2020).

Domaćin ovog predavanja je Nacionalna akademija umetnosti u Oslu u saradnji sa kustoskim programom „What could should currating do“. Moderiraće ga vanredna profesorka akademije Liza Rozendal i biće prikazana uživo putem Zoom platforme i Facebook strane.
Međunarodni program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) pokrenut je 2018. godine u Beogradu kao edukativna platforma koja se bavi pojmom kustosiranja. Od 2020. godine, WCSCD je počeo da inicira sopstvena kustoska istraživanja i projekte koji bi rešili tu vrstu složenosti, zadržavajući obrazovnu komponentu kao srž programa. Celokupan program i serije javnih predavanja inicirala je i organizovala kustoskinja Biljana Ćirić.

Serija onlajn predavanja u okviru programa „Šta kustosiranje može treba da bude“ 2020/2021 realizuje se u saradnji sa Divisions of Arts and Humanities, Duke Kunshan University i SeeCult platformom.

Photo: Gudskul Jin Panji

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..