“KO JE UBIO DŽENI DŽOPLIN?”

“KO JE UBIO DŽENI DŽOPLIN?”
pon, 9. mart 2020, 20:30 h
Novi Sad,

U susret Međunarodnom danu žena u Srpskom narodnom pozorištu u toku je rad na predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?” u koprodukciji Omladinske prestonice Evrope Novi Sada – OPENS i Srpskog narodnog pozorišta, čija premijera će biti u ponedeljak, 9. marta 2020. na Kamernoj sceni u 20.30h. Deo zarade od predstave biće namenjen osnaživanju mladih devojaka i žena kroz OPENS-ov Fond za lični razvoj mladih. „Ko je ubio Dženis Džoplin?” je intrigantna predstava sa obiljem muzičkog repertoara koja nas vodi u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog „Lendmark“ hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin.

Ko je ubio Dženis Džoplin - porodica, prijatelji, propale ljubavi, alkohol, droga ili društvo u kojem je živela?

“Kroz biografsku priču o rok zvezdi 60-ih godina prošlog veka, saznaćemo zašto je bilo teško biti žena koja ne pristaje na standarde konzervativne sredine. Predstava nas upoznaje sa Dženis Džoplin, pionirkom među ženama u muzici, ženom koja je iza sebe ostavila blatnjave tragove i bolne tonove. Kroz njen primer vidimo da borba za sebe nikada nije laka i često vodi ka stvaranju zida između pojedinca i društva. Dženis je umrla sa neostvarenom željom – da se taj zid sruši. Da bude deo društva, da bude prihvaćena, a da za uzvrat ne mora da ukine svoju posebnost.  Kroz njen život shvatamo da je ta borba teška i da često ima svoje posledice, a posledice su upravo ono što sadašnje društvo misli o Dženis. Međutim šta su uzroci takvog života, manje je poznato. Zato ćemo u ovoj  predstavi još jednom potvrditi da nikog ne treba osuđivati bez poznavanja konteksta i vremena u kome je stvarao kao i da jedna naizgled nevažna i individualna borba može da postane kolektivna i važna. ” objašnjava rediteljka predstave, Sonja Petrović.

Iako je ostvaren ogroman napredak kada govorimo o ravnopravnosti i pravima devojaka i mladih žena, ipak je postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojaka nedovršen posao našeg vremena. Stvarne promene za većinu žena i devojaka u svetu su spore i mučne, a nijedna zemlja ne može tvrditi da je postigla rodnu ravnopravnost.

“Kroz predstavu “Ko je ubio Dženis Džoplin?” OPENS će još jednom pokrenuti pitanje o pravima žena, rodnim ulogama i stereotipima sa kojima se i danas suočavaju devojke i mlade žene, a koje ih sprečavaju da dostignu svoj pun potencijal – da postanu umetnice, učiteljice, preduzetnice, predsednice, domaćice, sportiskinje, pokretačice promena, liderke – da imaju pravo na izbor - da BUDU ONO ŠTO JESTU. Višestruke prepreke ostaju nepromenjene i u zakonima i kulturi. Žene i devojčice i dalje su potcenjene; rade više i zarađuju manje i imaju manje izbora, etiketirane su kao ovakve ili onakve ukoliko ne pristaju na život u “kalupima”. Sve to vodi ka negativnim posledicama na koje upravo i ukazuje naša predstava”, priča ispred OPENS-a, koordinatorka tog projekta, Dobrila Marković.

Ova nekonvencionalna priča o velikoj umetnici će nam pokazati kako je to biti žena koja se grčevito bori da ostvari svoje pravo na izbor. Predstava takođe treba da podseti društvo da su osnažene devojke i žene investicija u budućnost čitave zajednice i da samo puna podrška i prihvatanje različitosti vodi ka kvalitetnom životu pojedinca, ali celog društva.

Predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?” realizuje se u okviru programa OPENS-a „Raznoliki mladi u raznolikim društvima - girl’s power“ koji skreće pažnju na temu rodne ravnopravnosti. Rediteljka je Sonja Petrović, prema originalnom tekstu Tijane Grumić.
 
U predstavi igraju: Bojana Milanović, Sonja Isailović, Vukašin Ranđelović, Dimitrije Aranđelović, Stefan Vukić, Petar Banjac, Filip Grubač i Igor Sakač. Scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Senka Ranosavljević, a dizajner svetla Marko Radanović. Za muzički repertoar zadužen je UV bend koji će muziku u predstavi izvoditi uživo.

Premijera:  9. marta 2020. godine na Kamernoj sceni u 20.30 časova.



Srpsko narodno pozorište
Pozorišni trg 1, Novi Sad
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..