Najtraženiji filmovi na FEST-u u prvih 10 dana prodaje

Najtraženiji filmovi na FEST-u u prvih 10 dana prodaje
pet, 28. februar 2020 - ned, 8. mart 2020

48. FEST počinje 28. februara i trajaće do 8. marta. U prvih deset dana prodaje karata za FEST, pet najtražnijih filmova su Otac (r. Srdan Golubović), Greh (r. Andrej Končalovski), Kišni dan u Njujorku (r. Vudi Alen), Optužujem (r. Roman Polanski) i Divan dan u komšiluku (r. Mariel Heler). FEST počinje 28. februara, a otvara ga film reditelja Srdana Golubovića – Otac, koji će svega par dana ranije imati svetsku premijeru na Berlinalu. Ova drama, u kojoj naslovnu ulogu tumači Goran Bogdan, prikazuje čoveka kojem zbog siromaštva oduzimaju decu i koji poražen kreće peške na put od juga Srbije do prestonice. U trenutku potpunog očajanja, on iz revolta postaje heroj.

Otac će se takmičiti u okviru Glavnog takmičarskog programa, a među onima koji su u programskoj celini Gala nalazi se i novi film Andreja Končalovskog – Greh, koji nas vodi u Firencu početkom 16. veka.

Mikelanđelo Buanaroti, koga njegovi savremnici smatraju genijem, iscrpljen je radom na završetku svoda Sikstinske kapele. Kada njegov zaštitnik i vođa plemićke porodice Dela Rovere, papa Julijus II umre, Mikelanđelo je opsednut traženjem najboljeg mermera da bi dovršio njegovu grobnicu. Umetnikova lojalnost je na proveri kada za papu bude izabran Lav X, iz suparničke Mediči porodice. On mu ponudi unosnu novu porudžbinu - rad na fasadi bazilike San Lorenco. Mikelanđelo je primoran da laže da bi zadržao naklonost obe porodice i sve više ga muče sumnja i halucinacije, navodeći ga da nemilosrdno preispituje sopstveni moral i umetničke nedostatke.

Greh nije jedina biografska drama u konkurenciji, budući da je film Marijel Heler, Divan dan u komšiluku, zasnovan na istinitoj priči o prijateljstvu TV zvezde Freda Rodžersa, miljenika američke nacije, i Toma Džunoa, novinara magazina Esquire. Nakon što iznureni novinar dobije spise o Fredu Rodžersu, on prevazilazi svoj skepticizam, učeći o empatiji, ljubaznosti i pristojnosti od najomiljenijeg američkog komšije.

Rediteljka Marijel Heler do sada je snimila tri igrana filma, a njen debitantski Dnevnik jedne tinejdžerke pobedio je na FEST-u 2016, osvojivši Beogradskog pobednika za najbolji film.

Među rediteljima koji takođe imaju dugu tradiciju sa FEST-om je i Vudi Alen, koji ove godine predstavlja svoju romantičnu komediju Kišni dan u Njujorku - u njoj mladi par dolazi u Njujork na vikend, gde se upoznaje sa lošim vremenskim prilikama, nizom avantura i nesreća.

Iako završen još 2018. godine, puštanje filma je zaustavljeno usled polemike u vezi sa Alenom i MeToo pokretom, odnosno navodima o seksualnom napadu 1992. godine. Film je premijerno prikazan leta 2019. u Poljskoj.

A poznati poljski reditelj koji je svojevremeno i sam optužen za seksualni napad, Roman Polanski, predstavio je u Veneciji 2019. godine istorijsku dramu/triler Optužujem.

Tema filma je ozloglašena afera Drajfus s kraja 19. veka. Kapetan Alfred Drajfus, jedan od malobrojnih Jevreja - članova generalštaba Francuske armije, nepravedno je osuđen 1894. pod optužbom da je špijunirao za Nemačku. Francuski oficir Žorž Pikar rizikuje karijeru i život, boreći se čitavu deceniju da obelodani istinu i oslobodi lažno optuženog Drajfusa iz užasnog zatvora na Đavoljem ostrvu. Razotkrivanje kriminalnog ponašanja u koje je bio upleten praktično čitav francuski generalštab, a podržao ga najveći deo političkog establišmenta, potreslo je francusku državu iz temelja.

Polanski je šest puta nominovan za Oskara, a među ovogodišnjim filmovima koji će biti prikazani na FEST-u nalazi se i nekoliko filmova nominovanih u raznim kategorijama.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..