MEĐUNARODNO TRIJENALE PROŠIRENIH MEDIJA "REKONEKCIJA" 2019

MEĐUNARODNO TRIJENALE PROŠIRENIH MEDIJA
čet, 18. april 2019 - pon, 13. maj 2019
Beograd, Srbija

Svečano otvaranje: 18. april 2019. u 19h. Ova tradicionalna manifestacija, peta po redu, održaće se u UP Cvijeta Zuzorić, Galeriji ULUS, kao i u drugim izlagačkim prostorima u Srbiji. Učestvuje veliki broj domaćih i međunarodnih stvaralaca, sa određenom reputacijom i to po konkursu i po pozivu. Očekuje se i prisustvo ambasadora zemalja umetnika-izlagača, predstavnika i zvaničnika iz oblasti kulture i obrazovanja, profesora, akademika, drugih poslenika kulture, TV, medija i dr. Ističemo da ova manifestacija, svojom uspešnošću, doprinosi ugledu Srbije, kulture, kulturnom turizmu i razvoju internacionalnih komunikacija kroz razmenu kulturnih dobara i predstavljanje savremenih umetničkih tendencija.

Izložba traje do 13. maja 2019.

KONCEPCIJA, ORIJENTACIJA, PROFIL I CILjEVI TRIJENALA

Međunarodno Trijenale Proširenih medija, Multimedijalne umetnosti i Umetnosti novih medija – REKONEKCIJA 2019, je manifestacija koja obuhvata čitav niz izložbi, projekcija i programa dešavanja koja će se odvijati u Beogradu, Zrenjaninu, Vršcu, Šapcu, Smederevskoj Palanci i Pančevu. i ima za cilj da široj i stručnoj javnosti predstavi izbor i presek aktuelnih i novijih tendencija na savremenoj umetničkoj sceni u oblasti proširenih umetničkih  medija i svih drugih relevantnih intermedijalnih umetničkih formi. Ova manifestacije, peta po redu (jubilarna), pod organizacijom  Udruženja likovnih umetnika Srbije – ULUS, otvorena je za sve aktuelne i nove umetničke koncepcije, pravce, pokrete, i metode stvaralaštva, i zalaže se za sistematsku primenu naučnih, informacijskih i  komunikacijskih tehnologija u umetnosti, i prihvata sve istinski kvalitetne i inovativne pristupe umetnosti.

Generalna koncepcija Trijenala podrazumeva potpunu obuhvatnost, tj., integralnost u svom pristupu, što znači, podrazumeva konekciju i rekonekciju svih fragmentisanih umetničkih scena i aktera, ustanova umetnosti  i kulture, vizuelnih  umetnika, istoričara umetnosti, kritičara, teoretičara umetnosti, teoretičara medija i kulture, kustosa, galerista, kolekcionara umetnosti, pojedinih obrazovnih (visokoškolskih) ustanova i drugih aktera sa domaće scene (iz pojedinih gradova u Srbiji), i više relevantnih aktera sa inostrane scene - radi ostvarivanja što obuhvatnijeg, integralnijeg, metodičnijeg i sistematičnijeg pristupa u predstavljanju ovih vrsta umetnosti i radi negovanja otvorene razmene i diskursa u ovim oblastima savremene intermedijalne/transmedijalne vizuelne umetnosti.

Važna je činjenica da se, angažovanjem prostora i institucija u drugim regionima Srbije, decentralizuje aktivitet ovog specifičnog vida savremenog stvaralaštva.

Učesnici Trijenala nastupaju po tri osnova:

Po konkursu, po pozivu selektora Trijenala, i kao umetnici/gosti preko selektora-kustosa iz partnerskih ustanova (muzeja, galerija, domaćih ustanova kulture, stranih kulturnih centara, individualnih preporučilaca, itd.)

Izložbene i izvođačke forme i kategorije:

Instalacije objekti, skulpture, ambijentalana umetnost, makete, elektronska umetnost, digitalna i kompjuterska umetnost, robotika, eksperimentalni film, video-umetnost, kinetička umetnost, animacija, novo medijska umetnost, eksperimentalna poezija (vizuelna, zvučna, gestualna, objektna, itd.), interaktivna dela, performans, hepening, konceptualna umetnost, land art, body art, intervencije u prostoru, fotografija, ulična umetnost, mejl art, veb art, internet art, VR, tekstualni radovi, i drugi savremeni oblici umetničkog izražavanja, kao i onih koji se oslanjaju na upotrebu visokih tehnologija i nauke i integrišu ih u umetničku produkciju.

Ciljevi Trijenala su i promovisanje i razvoj navedenih umetničkih vrsta, kao i javno predstavljanje ovih savremenih umetničkih formi, uvećavanje izlagačke aktivnosti u navedenim oblastima, ostvarivanje direktnije razmene iskustava, kao i mapiranju dostignuća i problema u ovim sferama umetnosti, što svima može biti od koristi. Zatim, razvoj svih scena u zemlji, kao i razvijanje regionalne i međunarodne saradnje, podizanje kredibiliteta u recepciji ovih vrsta umetnosti kod šire javnosti i podsticanje većeg prisustva takve produkcije u okviru izlagačkih struktura u zemlji.

Pored gore navedenih, opštih principa, želja nam je i da damo dodatni podsticaj širenju i ujednačavanju znanja i u okviru obrazovnih sistema, akademskim krugovima, institucijama kulture, muzeologiji, teorijskoj misli, izdavaštvu, javniim i privatnim medijima, itd.

Selektori Trijenala

Ispred Sekcije proširenih medija: Mihailo Ristić (odgovorno lice-koordinator), Vladeta Stojić (preds. Odbora Sekcije), Vlada Milinković (koordinator), Aleksandar Milosavljević, Jelena Marta Glišić, Nenad Glišić, Vojislav Klačar. Počasni selektori: Miroslav Lazović (preds. UO ULUS-a), Olivera Vukotić (kustos ULUS-a), Dragan Cvetković (Um. savet ULUS-a)

Učesnici i programi:

Ističemo da će na Međunarodnom Trijenalu REKONEKCIJA 2019 učestvovati oko 200 umetnika iz zemlje i inostranstva. Takođe, biće organizovani programi umetničkih akcija, hepeninga, performansa, projekcija filmova i video-radova, predavanja i prezentacija, koji će dodatno obogatiti ovu značajnu manifestaciju.

Izložbeni prostori, partnerske ustanove i selektori-partneri: 

UP Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS (donji nivo), KC Grad (i okolni javni prostori), Galerija “Transform Art“, “Impact Hub“, KC “Baraka“ Beograd, Moderna galerija Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, KC Šabac, Narodno pozorište Sterija“ - Vršac, Savremena Galerija Zrenjanin, Gradski muzej Pančevo, Gradski muzej Vršac, Jugoslovenska kinoteka (video projekcije u Maloj sali), Akademski filmski centar/DK Studentski Grad (AFC/DKSG), AKF (Austrijski kulturni forum), Beograd, Beograd, Program DIGITALNA UMETNOST -Interdisciplinarne postdiplomske studije (Rektorat) Univerziteta umetnosti, Fakultet savremenih umetnosti Beograd, „Videomedeja“ Novi Sad,  Kulturni centar Beograda,  Ambasada Republike Irske, Wiener Städtische osiguranje, Srbija i drugi.
U najavi:  Muzej “Macura“, DNP “Kosmodrom“, Odsek za Nove medije, FLU Beograd

Sponzori:
www.Info-tours.net  (medijski sponzor)
Ant Computers, Beograd

Pokrovitelj:
Sekretarijat za kulturu Grada Beograda



Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić"
Mali Kalemegdan 1, Beograd
<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..