Otvaranje RUTA festivala u Beogradskom dramskom pozorištu

Otvaranje RUTA festivala u Beogradskom dramskom pozorištu
čet, 1. decembar 2022 - uto, 6. decembar 2022
,

Beogradsko dramsko pozorište biće od 1. do 6. decembra, po četvrti put domaćin, sada već tradicionalnog susreta Regionalne unije teatara RUTA GRUPA TRIGLAV. Festival otvara „Božanstvena komedija” u režiji Franka Kastorfa – BDP-a, a najnovije produkcije izvešće Dramski teatar iz Skoplja, MGL iz Ljubljane, Kazalište Ulysses, Gradsko pozorište iz Podgorice, i sarajevski Kamerni teatar 55. Regionalna unija teatara osnovana je, na inicijativu Beogradskog dramskog pozorišta, oktobra 2019. godine – protokolom o saradnji između pomenutih 6 pozorišta sa namerom da se kroz mrežu susreta, razmene predstava, umetnika i ideja, te kolaboraciju sa evropskim fondovima za kulturu razvija i unapredi teatarska praksa. Ciklusi gostovanja najboljih produkcija traju godinu dana, a domaćini su naizmenično članice Unije.

Festival je revijalnog karaktera i jedan od ciljeva je kontinuirano prisustvo istih teatara tokom jedne godine pred publikom u čitavom region.

Pre godinu dana, RUTA je potpisala ekskluzivni sponzorski ugovor sa GRUPOM TRIGLAV, čime je omogućena nesmetana saradnja i organizacija susreta. “Festival koji povezuje pozorišne institucije država u kojima je Triglav prisutan, jedan je od naših najvećih projekata na području saradnje u kulturi. Kao ponosni partner festivala, verujemo da podržavamo kvalitet pozorišnih predstava, te da će odabrani program zadovoljiti i najzahtevnije gledaoce. Uvereni smo da će Beogradsko dramsko pozorište doprineti da Beograd diše punim plućima, uz kulturu i umetnost”, reči su Dragana Markovića, predsednika IO Triglav osiguranje a.d.o.

Na ovogodišnjim susretima u Beogradskom dramskom pozorištu, uz Danteovu „Božanstvenu komediju”, biće izvedene i predstave: “My name is Goran Stefanovski” u režiji Branislava Mićunovića, Dramskog teatra, Skoplje (2.12), „Junakinje” reditelja Aleksandra Popovskog, u izvođenju MGL iz Ljubljane (3.12), „Tramvaj zvani želja” Tenesi Vilijemsa, u režiji Lenke Udovički, koprodukcija BDP, Kazalište Ulysses i Belef festival (4.12), „Bez portfelja” Stevana Koprivice, u režiji Branislava Mićunovića, Gradskog pozorišta iz Podgorice (5.12) i „Umri muški” Alda Nikolaja, reditelja Admira Glamočaka, Kamernog teatra 55 iz Sarajeva (6.12).

Foto: Filip Kondovski


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..