Otvaranje retrospektive filmova Marka Reće u Jugoslovenskoj kinoteci

Otvaranje retrospektive filmova Marka Reće u Jugoslovenskoj kinoteci
sub, 29. oktobar 2022 - sre, 2. novembar 2022
Beograd,

Ispred Instituta Ramon Ljulj, javnog udruženja za promociju katalonskog jezika i kulture u inostranstvu, održaće se retrospektiva filmova reditelja Marka Reće od 29. oktobra do 02. novembra u okviru Festivala katalonskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci. Reća je osvajač nagrada na nekim od najvažnijih međunarodnih festivala. Autor je dela Pau i njegov brat, jedinog dugometražnog filma na katalonskom jeziku uvrštenog u selekciju Kanskog festivala. Za Reću, „film je jedna velika čovekova avantura”. On priznaje da se najbolje provodi na snimanjima gde se film i stvarni život neizbežno prepliću.

Njegove priče, snažno povezane sa predelima oblikovanim čovekovom rukom, šire se katalonskim govornim područjem i čine da Reća postaje izuzetni ambasador svoje zemlje.

Ova retrospektiva, koja je sinonim za intimnost, sugestivnost i duboku povezanost sa stvarnošću sa jedne, ali i otvorenost ka mističnosti i magiji sa druge strane, bila je deo prošlogodišnjeg programa Slovenske kinoteke a sada je deo festivala pod nazivom „Dani katalonskog filma” u Jugoslovenskoj kinoteci.

Program možete pogledati na linku >>


Jugoslovenska Kinoteka
Kosovska 11, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..