14. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa

14. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa
sub, 23. oktobar 2021 - ned, 31. oktobar 2021
Beograd,

Četrnaesto izdanje Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa, pod sloganom "Horizontalna rasprostiranja", održava se ove godine od 23. do 31. oktobra na nekoliko lokacija u Beogradu. Program ovogodišnjeg Kondenza je susret tema kojima se saradnici Stanice Servisa za savremeni ples, organizatora festivala, i akteri nezavisne plesne scene, bave u ovom vremenu post-pandemije i post-tranzicije, u pokušaju da podrže različita istraživanja aktera domaće plesne scene, ali i u nameri da barem popišu, markiraju i pokrenu sve one nedostajuće sistemske procese koji su neophodni da bi ovdašnja scena kao umetnički, (kulturno)politički i ekonomski habitus mogla da se dalje razvija.

Svi program Kondenza su besplatni, a oni koji se održavaju u Magacinu i u Centru za kulturnu dekontaminaciju su dostupni licima u invalidskim kolicima.

Festival u subotu 23. oktobra u 19 časova, na mestu iznenađenja, otvara predstava "dragON aka PHOENIX" kolektiva Steam Room (Aleksandar Georgiev, Žana Penčeva i Darío Barreto Damas). Zloupotrebljavajući doslovnost i pozajmljujući logiku muzičkog pozorišta, ovo delo problematizuje potencijalne apsurde koreografije i plesa. Projekat se bavi telom u protestu i slavlju na dreg sceni, istražujući njihovu povezanost u plesu i koreografiji.

Program u nedelju 24. oktobra, od 18 časova u Magacinu (Kraljevića Marka 4) otvara predstava "Jagode sa šlagom" Jovane Stojić i Đorđa Živadinova Grgura. Jagode sa šlagom predstavljaju estetski, plesni performans dvoje prijatelja, saradnika i umetnika, koji suptilno objektifikuju svoje telo uglavnom bez međusobnog kontakta, uz svesno odabranu i naglašenu dihotomiju muško-žensko. U 20 časova u Ostavinskoj galeriji (Kraljevića Marka 8) na programu je video i prostorna instalacija "Tender Fight 2020" Anje Dubljević, Marje Christians i Kasie Kanije, performans koji se nikada nije dogodio, izveden u online formatu. Autori pozivaju publiku da u ruševinama performansa osete treperavu stvarnost i njihovu višestrukost u vremenu i prostoru.

U ponedeljak 25. oktobra, u 20 časova u Malom pozorištu Duško Radović (Aberdareva 1) biće izvedena predstava "Kolo" koatuora Simonide Žarković, Đorđa Živadinovića Grgura, Jane Milenković, Isidore Popović, i Jovane Stojić. U umetničkom istraživanju i radu na predstavi "Kolo", mladi autori i autorke bavili su se preispitivanjem savremenih manifestacija zajedništva, sa fokusom na fizičke aspekte njegovog ispoljavanja kroz plesnu praksu, a na osnovu iskustava kroz koja su zajedno prošli kao polaznici Staničinog obrazovnog programa „Puzzle" tokom prethodnih godina.

Program u utorak, 26. oktobra u 18 časova Magacinu, otvara performans "Yoke: Sound poems and shadow work performed by MM" čuvene umetnice Myriam Van Imschoot i njenog partnera Marcusa Bergnera, tridesetominutna zbirka kratkih komada proizašla iz rezidencijalnog programa StationOne u Magacinu tokom leta 2021. Razmišljajući o bioskopu kao spomeniku senki, autori su dozvolili svetlosti da pobegne iz "ilegalnog bioskopa" i zasija još jednom, ali kao senka. Za 21 čas istog dana zakazana je online projekcija videa "Ditirambi, plesna izvedba pisanja" (Jelena Vuksanović, Marko Milić, Milisava Petković), u kome se autori i autorke bave pitanjima na kakve je pokrete podstaknuto telo koje piše, kako se ponaša telo disciplinovano pismenošću i konvencijama prenošenja priča, i može li se narator prepustiti zanosu i istovremeno ga marljivo pretakati u razumljive reči.

U sredu 27. septembra, u 18 časova u Magacinu biće održana prezentacija NAM ChoreoLab, modularne istraživačke koreografske laboratorije čiji je cilj ponovno čitanje Pokreta nesvrstanih - kroz istoričnost „dana buduće prošlosti", kao i hitnosti trenutnih svrstavanja i antagonizama, u odnosu na aktuelne dekolonijalne i feminističke kritike i borbe, te u skladu sa političkim i kulturnim, ali i koreografskim (samo)upravama. U 20 časova biće prikazan video intervju sa Dalijom Aćin Thelander, jednom od osnivačica Stanice, kao nastavak serije video intervjua koje je pokrenula Stanica u okviru svog rada na arhiviranju plesne scene u Srbiji. Nakon video projekcije sledi razgovor sa autorkom Milicom Ivić.

U četvrtak 28. oktobra, program u Magacinu otvara predstava sa decom i za decu "Tu sam ispod polovine kapi" (autorski tim: Jovana Rakić, Marko Milić, Milica Pisić, Jana Milenković i Milena Todorović), s izvođenjima od 14:30, 16:30 i 18 časova. Predstava se bavi pogledom jedne devojčice na njen unutrašnji svet i onaj koji je okružuje, a u sebi sadrži elemente savremenog plesa i instalacije. Od 20 časova u Galeriji legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2) na festivalskom repertoaru je predstava "Dowl" Sonje Pregrad iz Zagreba. Koreografski se ovaj projekat ispisuje grupnim radom, koristeći i uplićući raznovrsne koreografske i plesne forme, od unisonog kao klasicističke forme plesa, rejva, folklora, dekodiranja vizuelnih prikaza danse macabre-a, te ih izvrće jedne u druge, u građenju kompleksne ekogeometrije koreografije kompozitnog tela.

U petak, 29. oktobra u 17:30 u Ostavinskoj galeriji na programu je predstavljanje rada u nastajanju "Ples do nove zore" (autori Bojan Đorđev, Igor Koruga, Siniša Ilić, Mirjana Dragosavljević, Marijana Cvetković) Kroz prostornu instalaciju koja će biti postavljena u Ostavinskoj galeriji od 25. do 31. oktobra i performativnu prezentaciju koja će se održati 29. oktobra, autori se bave temama kao što su - ko ima pravo na umetnost, kome ona pripada i kome je ona potrebna. Istog dana u 20 časova, u UK Vuk biće odigrana predstava „Loše društvo" (autor Vito Weis), u kojoj se autor bavi mnogim gorućim pitanjima vremena u kome živimo, dok ga prati muzika iz drugog doba - doba sa drugačijom epidemijom.

U subotu 30. oktobra od 10 do 14 časova u Magacinu, na Kondenzu će biti održana radionica za tinejdžerke "Čiji je sram?" Jasne Jasne Žmak. Na ovoj radionici će polaznice kroz niz jednostavnih zadatak, imati prilike da zajedno bolje upoznaju vlastiti sram vezan uz naša tela, videti kako utiče na naše ponašanje i pokušati ga bolje razumeti kako bi se, možda, barem malo smanjio. U 17 časova u Magacinu biće održan i program "Feministkički pejzaži" na kome će koreografkinja Ana Dubljević i dramaturškinja Jasna Jasna Žmak predstaviti svoje nove knjige koje povezuje jasna feministička potka. Festivalski program za 30. oktobar će zatvoriti predstava "Precarious Moves" (autor Michael Turinsky), u 20 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju. U središtu ovog solo performansa umetnika u invalidskim kolicima, koji je podjednako biografski koliko i konceptualni, leži preispitivanje autorovih ličnih, ali i urgentnih kolektivnih zahteva i potreba u pogledu pokretljivosti i mobilizacije, toliko značajnih, posebno kada posmatramo tenziju između kretanja i okruženje, između gesta i sredine.

Poslednji festivalski dan, nedelja 31. oktobar, biće otvoren predstavom "Daikon, esej u pokretu o plesačkom telu" Sanje Krsmanović Tasić, koja će biti izvedena u Magacinu u 17 časova. Ovo delo ima kao temu telo plesača kao osnovno sredstvo i instrument izražavanja. Kroz samoironijski proces inventarisanja i telesnog arhiviranja slojeva svesnih i nesvesnih pokreta, scenskih i privatnih, autorka će ispričati priču o telu koje se kreće nekrećući se, o telu koje je trošna ljuštura u kojoj i dalje duh strasno igra, o zabludama igračkog tela. Od 18 časova biće izvedena predstava "Ja i dalje hodam" Jelene Jović. Iz maglovite staze kojom se krenulo u ovoj solo predstavi, odvojila su se (skoro neprimetno) dva puteljka, jedan put prividne bezbrižnosti i glamura i drugi put nemaštine i iscrpljenosti. U 20 časova na programu je predstava Marka Pejovića "O iscrpljivanju ili Plutanje izvan sopstvenih granica", koja pokušava da fokusira izvore koji nas dovode do stanja bez volje, dok istovremeno upućuje na načine kako da obnovimo svoju snagu, kao i kako se efekti ovih napora mogu ojačati kroz zajedničko delovanje.

Tokom svih festivalskih dana, u Magacinu će biti postavljena video instalacija „Iz tela za telo" Aleksa Zaina. Instalacija prikazuje dve struje interesovanja – kako ples i plesne prakse mogu da pomognu zajednici i ljudima koji nisu profesionalni plesači, tj. kako ples može biti koristan za svakoga. Video se sastoji od nekoliko kratkih intervjua koje publika može da posluša, ali i da se oproba u par vežbi iz različitih praksi, prateći centralni deo video instalacije.


Magacin
Karađorđeva br.2-4, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..