O USLOVIMA RADA U UMETNOSTI / PREZENTACIJA ISTRAŽIVANJA I DISKUSIJA

O USLOVIMA RADA U UMETNOSTI / PREZENTACIJA ISTRAŽIVANJA I DISKUSIJA
pon, 15. mart 2021, 19:00 h

Live streaming možete ispratiti preko ULUS-ovog YouTube kanala, u ponedeljak, 15. marta 2021. godine od 17 časova. Decenije tranzicije obeležene su redefinisanjem polja rada u smislu njegove deregulacije, izostanka garantovanih minimalnih radnih prava, socijalne zaštite i sigurnosti. Dominacija finansijskog sektora uslovila je da zarada dolazi više iz tržišne špekulacije, a manje kao naknada za realno obavljeni rad koji pritom postaje nevidljiv i potplaćen. Sa promenom društvenih i ekonomskih paradigmi rad u kulturi i umetnosti izgubio je suštinsku važnost za društvo (što se očituje u smanjenim državnim ulaganjima u ovaj sektor), a njena vrednost sagledava se u kapacitetu koji pokazuje za ostvarivanje profitnih interesa.

Otkazivanje ugovorenih poslova i projekata u sektoru kulture i umetnosti do kojih je došlo tokom pandemijske krize, pomogli su da gomila problema kojima je rad u ovom sektoru već decenijama opterećen (najniže osnovice osiguranja, nedostatak prostora i elementarnih uslova za rad, nepovoljni ugovori, itd) isplivaju na površinu, i dobiju izvesnu medijsku pažnju.

Namera ovog istraživanja bila je da se dođe do preciznih podataka o uslovima u kojima umetnici danas u Srbiji obavljaju svoj rad, a koji bi mogli poslužiti kao osnov i ponuditi smernice za bolje regulisanje njihovog položaja, kao i mesta koje bi umetničko stvaralaštvo trebalo da zauzima u društvu.
 
Istraživačka grupa: Irena Ristić, Vahida Ramujkić, Srđan Vukajlović, Tanja Marković, Milica Lapčević i Milan Đorđević

Gošće-komentatorke: Aleksandra Lakić (Zajedničko.org) i Noa Treister (Učitelj neznalica)

Link >> za pristup debati

Debata se organizuje u okviru projekta “Ka horizontalnosti u umetnosti: mesto umetnosti i umetnika u današnjem društvenom i političkom kontekstu” koji ima za cilj unapređenje položaja umetnika kroz preispitivanje različitih aspekata umetničkog rada (društvenog, socijalnog, poreskog i radnog) i koncipiranje konkretnih predloga za izmenu zakonodavnih normi kojima se uređuju ove oblasti.

Projekat je podržan od strane Fonda za otvoreno društvo Srbije.
 

 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..