„Firmitas, utilitas, venustas: tragom vitruvijanskih zlatnih pravila arhitekture u modnom dizajnu Žan Pol Gotjea“ tema stručnog vođenja kroz izložbu

„Firmitas, utilitas, venustas: tragom vitruvijanskih zlatnih pravila arhitekture u modnom dizajnu Žan Pol Gotjea“ tema stručnog vođenja kroz izložbu
sub, 20. februar 2021 - ned, 21. februar 2021
,

Stručno vođenje kroz izložbu „Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje,“ nastavlja se i predstojećeg vikenda sa istoričarkom umetnosti, doktorkom Milicom Mađanović, koja će nam približiti dve umetnosti neraskidivo vezane za čovekovo postojanje i delanje. Tema stručnog vođenja doktorke Milice Mađanović, menadžerke beogradske postavke izložbe „Ljubav je ljubav,“ koje će biti održano ovog vikenda (20. i 21. februar) u 12:00 sati, je – „Firmitas, utilitas, venustas: tragom vitruvijanskih zlatnih pravila arhitekture u modnom dizajnu Žan Pol Gotjea.“ Karte za ovaj termin se mogu kupiti isključivo onlajn preko servis sajta Ticket.rs. Muzej savremene umetnosti Beograd poštuje sve epidemiološke mere, i posete su u malim i strogo kontrolisanim grupama, budući da se ulaznice prodaju po vremenskim slotovima.

„Neraskidivo vezani za ljudske fizičke i duhovne potrebe, moda i arhitektura su aktivni konstituenti čovekove pojavne realnosti. Oba kreativa izraza nastaju kao odgovor na čovekovu potrebu za telesnom zaštitom, koji, nadograđen ljudskim genijem, metamorfira u objekat individualnog (ličnog), kolektivnog (polnog, rodnog, kulturološkog, religijskog, klasnog, itd.) i temporalnog (istorijsko-epohalnog) komunikativnog potencijala. Tretirajući Gotjeovo stvaralaštvo kao predmet studije slučaja, vođenje će istražiti mogućnost primene tradicionalnih arhitektonskih postulata strukture, funkcije u forme u analizi modnih kreacija. Izložbeni eksponati će služiti kao smernice na putovanju kroz domene arhitekture i mode, a Žan Pol Gotje će biti prikazan kao graditelj ljudske svakodnevice kraja 20. i početka 21. veka.“ – ukratko o temi kaže doktorka Milica Mađanović.
Ljubav je ljubav: radost venčanja za sve Žan Pol Gotje  je evropska premijera ove izložbe, koja beogradskoj publici donosi 38 venčanica visoke mode kreiranih u periodu od 1990. do 2000. godine, od kojih čak osam ranije nisu bile deo postavke.
Značajni deo organizovanja ove izložbe je i saradnja privatnog privrednog i kulturnog sektora, budući da je projekat gotovo u potpunosti realizovan uz pomoć brojnih sponzora.

Kompanija Galenika a.d. Beograd kao premijum sponzor se sa velikim zadovoljstvom uključila u podršku projekta.
Izložba traje do 1. marta 2021.

Muzej savremene umetnosti Beograd


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..