Putinov kontinent? Francusko-srpski razgovor o Rusiji

Putinov kontinent? Francusko-srpski razgovor o Rusiji
čet, 28. januar 2021, 18:00 h

Akademska knjiga i Francuski institut u Srbiji u Noći ideja 28.01. u 18h, priređuju razgovor o knjizi Putinov kontinent? Francusko-srpski razgovor o Rusiji. Učestvuju: An Niva (pisac, novinar), Ljubinka Milinčić (novinar), Florian Herber (istoričar) i pozivaju Vas da pratite i uključite se preko linka >> Kako biste pratili simultani prevod neophodno je da instalirate najnoviju verziju ZOOM-a. An Niva (Anne Nivat) je publicistkinja i književnica. Priznata je specijalistkinja za Rusiju, gde je živela deset godina (do 2005). "Nemoguće je, kada se pomene Rusija, izbeći stereotipnu poplavu izjašnjavanja „za Putina i protiv njega”. Kažem iskreno: daleko je od mene ideja da dam konačan odgovor na pitanje „Šta je Putinu u glavi?“, kao i da tvrdim kako Putin predstavlja „dobro“ ili „zlo“ za svoju zemlju – ni u kom slučaju ne postavljam se kao sudija – radije želim da slušam ono suštinsko, što će reći, šta Rusi imaju da kažu o tome i da pokažu kako je, ovako ili onako, taj čovek pratio njihove živote u poslednjih sedamnaest godina.

Krenućemo od krajnjeg istoka, pa ćemo se popeti od evropskog dela Rusije – što je, na povratku u zemlju, odlučio da uradi Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost – pokazaćemo koji to motivi, koja osećanja utiču na izbor ruskog naroda, i zašto glasati za Putina u glavama Rusa ne znači nužno glasati za „diktatora“. Pokušaćemo da pojmimo „malu stvarnost“ u „velikoj“ i propitamo društvo kako mu izgleda svakodnevica, čemu se nada, od čega strepi, koje mesto zauzima u koncertu nacija. Ne zauzimajući strane i bez stereotipnog viđenja, želeli bismo da pokažemo pažljivu i dobronamernu znatiželju dok budemo predstavljali previranja jednog složenog i tako zanimljivog društva." - An Niva

An Niva je autorka velikog broja knjiga, između ostalog: Chienne de guerre, 2005. (Kuja rata), za koju je dobila nagradu „Albert-Londr“; Lendemains de guerre en Afghanistan et en Irak, 2004. (Sutrašnjice ratova u Avganistanu i Iraku); Islamistes. Comment ils nous voient, 2006. (Islamisti. Kako nas oni vide); Par les monts et les plaines d’Asie centrale, 2006. (Po brdima i dolinama srednje Azije); Bagdad zone rouge (Bagdad crvena zona); La République juive de Staline, 2013. (Staljinova Jevrejska republika); Dans quelle France on vit?, 2019. (U kojoj Francuskoj živimo?).

<<  Mart 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Putopisi, Intervjui..