Izložba “Sve što smo stvorili postoji da uništi” Tamare Spalajković

Izložba “Sve što smo stvorili postoji da uništi” Tamare Spalajković
uto, 24. novembar 2020 - pet, 11. decembar 2020
Beograd,

Izložba “Sve što smo stvorili postoji da uništi” Tamare Spalajković, otvorena je Od 24. novembra do 11. decembra 2020. u Galeriji Doma omladine Beograda. “Monolog postaje dijalog u organizaciji misli koju nam Tamara Spalajković predstavlja svojim tekstom, a zatim i slikama (svime onim što nije čist tekst). Ona se suštinski bavi pozicijom čoveka u doba kraja, u vreme dopuštanja ili čak kreiranja propusta, u dilemi lošeg i dobrog i njihove dihotomije, čime se zauzvrat otvara mogućnost stvaranja novog, i u očima mnogih od nas, nemogućeg.

Besomučno pretresanje prava čoveka na postojanje ili nepostojanje, stvaranje radi razaranja, rat radi ljubavi ili vere, postaje jedno banalno preispitivanje ispod pritiska svega onoga što je iznad čovek samog (država, a više od nje kapital, a više od kapitala njegova personifikacija u broju i simbolu 1%, pod alijasom ljubav, porodica, rodoljublje)…”

Isečak iz predgovora za katalog Natalije Paunić, kustoskinje izložbe
 
Tamara Spalajković (1996, Beograd) diplomirala je u julu 2019. na Odseku vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi profesora Mrđana Bajića i Radoša Antonijevića, trenutno studira na drugoj godini master studija u klasi Martina Mazanca i Jana Šrámka na Fakultetu likovnih umetnosti u Brnu. Jedna je od osnivača umetničkog kolektiva Institut za Aplauz (IZA). Radila je kao saradnica Ulične galerije u 2018. godini. Dobitnica je nagrade za osobenu kreativnu inovaciju iz fona “Miloš Bajić” i prve nagrade na javnom konkursu “Privatna vredost” koju organizuje Švajcarska ambasada, obe u 2019. Stipendistkinja je Fonda za mlade talente ‘’Dositeja’’. Imala je svoju prvu samostalnu izložbu u oktobru ove godine u galeriji Monomach u Brnu. Izlagala je na grupnim izložbama u Srbiji i regionu među kojima su: 1999 – The Oracle Told me I’d Fall In Love With The One na festivalu Fotopab u Novom Mestu u Sloveniji 2019; Privatna vrednost 2, Rezidencija Švajcarskog ambasadora u Beogradu, 2019; Open studio day, Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, 2018, Form / from, Galerija Reflektor, Užice, 2019; You’re a giant, Voždovačka galerija, Saobraćajni fakultet, Beograd, 2018; Napuštanje bezbednog režima, Gete institut u Beogradu, 2018.

Galerija Doma omladine Beograda
Radno vreme: utorak-nedelja od 12:00 do 17:00;
ponedeljkom Galerija ne radi.

Programi u Domu omladine Beograda se održavaju uz primenu svih mera zaštite od koronavirusa koje su odredile stručne službe, a odnose se na dezinfekciju, nošenje zaštitnih maski, kao i na maksimalan dozvoljen broj posetilaca i održavanje predviđene fizičke distance u publici. Posetioce molimo da strogo poštuju propisane mere i budu odgovorni prema sebi i drugima. Ceremonija otvaranja izložbi i grupnih poseta neće biti u narednom periodu, Galerija DOB otvorena je za pojedinačne posete.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Februar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 

Putopisi, Intervjui..