24. FESTIVAL KOREOGRAFSKIX MINIJATURA-REVIJALNI PROGRAM

24. FESTIVAL KOREOGRAFSKIX MINIJATURA-REVIJALNI PROGRAM
sre, 28. oktobar 2020, 20:00 h
Beograd,

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) najavljuje ovogodišnje izdanje 24. Festivala koreografskih minijatura (FKM) u znaku podrške domaćem stvaralaštvu u oblasti umetničke igre, koje trpi velike posledice usled vanrednih epidemioloških okolnosti. Prilagođavajući format festivala nastalim okolnostima, ali bez odustajanja od kontinuteta i misije manifestacije, u okviru revijalnog programa, 28. oktobra 2020. godine na sceni BITEF teatra sa početkom u 20 časova, publici će biti predstavljeni radovi mladih koreografa Katarine Ilijašević i Sandre Milošević, prošlogodišnjih dobitnica nagrade Ohrabrenje.

Plesna predstava "Vita brevis" koju potpisuje Katarina Ilijašević je inspirisana istoimenim romanom Justejna Gordera po dramturgiji Luke Jovanova. Muziku za predstavu je komponovao Aleksa Jeremić, kostim je poveren Milošu Janjiću, a predstavu izvode Jovana Grujić, Nina Pantović, Bisera Dimčeva i Jana Milenković. Sandra Milošević je kreirala hip hop predstavu "Deo mene i ja" kombinujući ovaj urbani plesni stil sa savremenom umetničkom igrom. Igrači Aleksandra Miladinović, Dika Babić, Marina Maksimović, Matija Jamina, Tamara Krstić, Tijana Koprivica, Stefan Tešić će nastupiti uz muziku Darka Vidakovića i u kostimima Milice Vekić.

Uz slogan TESTIRAJ SE NA IGRU, Udruženje baletskih umetnika Srbije, kao organizator festivala koji promoviše koreografsko stvaralaštvo u oblasti savremene umetničke igre, podseća na teške okolnosti koje su zadesile izvođačke umetnosti, s obzirom da delatnost nije mogla da se obavlja, te da su sredstva na republičkom konkursu za umetničku igru smanjena, dok je gradski konkurs ukinut. Ovogodišnji FKM će biti realizovan sa preko 60% umanjenim sredstvima. Posebno izdvajamo ugrožen status i egzistenciju samostalnih umetnika i nezavisne kulturne scene. ZATO POZIVAMO STVARAOCE DA NE ODUSTAJU OD STVARANjA UPRKOS OKOLNOSTIMA, PUBLIKU DA NE ODUSTANE OD UMETNOSTI, A DRŽAVU DA NE ODUSTAJE OD UMETNIKA.

Takmičarski program festivala će se zbog aktuelne epidemiološke situacije održati u izmenjenom programskom formatu. Vreme i mesto održavanja biće naknadno objavljeni. Međunarodni karakter festivala ove godine neće moći da bude ispoštovan usled neizvesne epidemiološke situacije i čestih promena svih procedura. U znak podrške domaćim koreografima i izvođačima, koji trpe velike posledice vanrednih okolnosti, ovogodišnji konkurs za takmičarski program biće otvoren samo za umetnike iz Srbije. Ove godine koncept je drugačiji, pa će tako Umetnički savet festivala odabrati deset autora od prijavljenih kandidata čiji će se radovi izvesti uživo ili virtuelno u zavisnosti od epidemiološke situacije i koji će, umesto dosadašnjeg nadmetanja za tri glavne festivalske nagrade, ovoga puta biti svi finansijski stimulisani u identičnom iznosu. Nagrade za koje će odabrani koreografi imati prilike da se takmiče ove godine, su Nagrada publike i jedinstvena nagrada Ohrabrenje koja podrazumeva podršku za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a. Rok za prijavu je 20. oktobar, a konkurs je otvoren za sve stilove umetničke igre i podrazumeva koreografska ostvarenja do 10 minuta trajanja.

Festival koreografskih minijatura se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS.


Bitef Teatar
Skver Mire Trailović 1, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..