RADOST I VEDRINA NA 7. ŠEKSPIR FESTIVALU

RADOST I VEDRINA NA 7. ŠEKSPIR FESTIVALU
sub, 12. septembar 2020 - sre, 16. septembar 2020

„Betoven i Šekspir“ u izvođenju Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, nesvakidašnji spoj dvojice umetničkih velikana otvoriće sedmi po redu Šekspir festival. Manje je poznato da je Betoven upravo u Šekspiru nalazio inspiraciju za mnoga svoja dela, posebno za gudačke kvartete, a kroz uvertiru za Koriolana i Buru direktno se odužio svom umetničkom idolu. Romantična komedija koja je plod saradnje Narodnog pozorišta u Nišu, Kruševačkog pozorišta i Internacionalnog Nišville Jazz Kako vam drago prema konceptu Nikite Milivojevića, zatim Dva viteza iz Verone Šabačkog pozorišta rediteljke Mie Knežević, čuvena drama Toma Stoparda o dvojici sporednih likova iz Šekspirovog Hamleta Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu a u režiji Igora Pavlovića, biće na programu sedmog Šekspir festivala koji će se, uz podršku UNIQA osiguranja, održati od 12. do 16. septembra na centralnoj festivalskoj lokaciji – velelepnoj Vili Stanković u Čortanovcima.

Poslednjieg festivalskog dana na programu je Moj Šekspir Nikite Milivojevića, neočekivana forma u kojoj glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost i pomažu nam da ga upoznamo kroz dogodovštine iza scene i iskustva koja su stekli nastupajući u Šekspirovim dramama.

Karte za ovo jedinstveno dramsko iskustvo, mogu se kupiti po ceni od 500 dinara.

Program 7. Šekspir festivala najavio je Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala, dok su ispred institucija koje su podržale ovaj događaj govorili i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija i Sonja Marić, direktor Sektora za marketing i korporativne komunikacije UNIQA osiguranja.
 
„Čast nam je što Šekspir Festival, autentičan praznik kulture i pozorišta, već sedam godina raste zajedno sa UNIQA osiguranjem. Sam Šekspir je rekao da je vera u radost gotovo ista kao i sama radost. Nas raduje što posle dužeg vremena, među prvima otvara vrata poklonicima umetnosti i pozorišnog stvaralaštva u Srbiji. Festival, iako od početka jedinstven, ovaj put će usled okolnosti, možda vernije nego ikad u velelepnom zdanju vile Stanković, dočarati Šekspirovo vreme u kom su se, kao danas, predstave održavale pod vedrim nebom. Festival će ove godine uz podršku UNIQA osiguranja biti sigurno mesto za dobru zabavu oličenu u jedinstvenom spoju muzike i komedije. Svima nam je potrebno više smeha, optimizma i dobre energije, a kada se sve to imate na ovom jedinstvenom mestu u okviru Šekspir festivala, nemamo sumnju da će ta radost pronaći put do svoje publike.  – rekla je Sonja Marić, naglašavajući da ova kompanija ostaje dosledna pravim vrednostima tradicionalnom podrškom umetnosti i pozorišnom stvaralaštvu.

Šekspir festival, jedinstven je kulturni događaj koji je prošle godine Evropska mreža festivala i zvanično uvrstila u listu najznačajnijih naStarom kontinentu.

Festival je osmišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočarao vreme negujući uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca,  od početka se održava uz pomoć i podršku Pokrajinske vlade, Opštine Inđija, Ministarstva kulture, Grada Novi Sad, UNIQA osiguranja i MTS Telekom Srbija.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković - izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Ovaj festival je  jedinstvena  prilika da domaća publika pogleda trenutno najpopularnije komedije srpskih pozorišta koje se igraju po Šekspirovim delima. Uz poštovanje zdravstvenih preporuka, Festival koji se tradicionalno održava na otvorenom, organizuje se uz smanjen kapacitet publike zbog preventivnih mera i fizičke distance.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..