Otvaranje izložbe o akademicima Stevanu Jakovljeviću i Jovanu Tucakovu

Otvaranje izložbe o akademicima Stevanu Jakovljeviću i Jovanu Tucakovu
uto, 15. oktobar 2019

Otvaranje izložbe “Tražim početak, sjaj i sate stale” iz ciklusa “Velikani u farmaciji”, autora Jelene Manojlović,  je u utorak, 15.10.2019, u 19h, na Farmaceutskom fakultetu, Vojvode Stepe 450, Beograd. Izložbu će otvoriti akademici Radoje Čolović i Milosav Tešić. U muzičkom delu programa će nastupiti Vasa Stajkić, prvak opere Srpskog narodnog pozorišta. Izložba o akademicima Stevanu Jakovljeviću i Jovanu Tucakovu, velikanima u farmaciji. Izložbom organizatori žele da podsete javnost na kompleksne ličnosti koje su sa jedne strane utemeljivači studija farmacije, a sa druge su naciju zadužili kao značajni umetnici, rodoljubi i naučnici.

Na izložbi će biti predstavljeni arhivska građa, lični predmeti, audio zapisi, fotografije iz različitih privatnih kolekcija. Autorke kataloga Jelena Manojlović, spec. farmacije, kustos i dr Ivana Spasović, istoričar kolažnim prikazom na poseban način dočarale su život i delo dvojice velikana. Namera autora i organizatora izložbe je da široj publici predstave profesionalni značaj Stevana Jakovljevića, poznatijeg kao akademika književnosti i autora "Srpske trilogije", koji je sa druge strane bio prvi starešina Farmaceutskog odseka i prvi profesor botanike na Farmaciji, kao i Jovana Tucakova, osnivača Instituta “Josif Pančić”, akademika iz etno-medicine, prvog profesora farmakognozije na Farmaciji, koji je još od vremena studija i tokom čitavog života bio horski pevač i solista. Još u najranijem detinjstvu majka Danica je kod Jovana Tucakova razvila osećaj za muziku, što se kasnije odrazilo tako što je Jovan Tucakov razvio izuzetan glas tenora. Kao student bio je član Pevačkog društva "Balkan". Tokom boravka u Francuskoj nastupao je kao tenor solista u crkvi Notr Dam, izvodeći Rekvijem. Za vreme rada u Skoplju, kao vojni farmaceut bio je član Pevačkog društva "Mokranjac". Porodica kaže da je njihov dom bio mesto društvenih okupljanja koja su praćena pesmom.

Na izložbi će biti prezentovani audio snimci iz Ženeve, iz 1952. godine, na kojima Jovan Tucakov izvodi kompozicije Stanislava Biničkog. Na otvaranju izložbe, dve kompozicije S. Biničkog izvešće Vasa Stajkić, prvak opere Srpskog narodnog pozorišta.
Još manje je poznato da je Stevan Jakovljević takođe bio muzički obrazovan. Tokom studija u Beogradu bio je član Pevačkog društva "Obilić", sa kojim je gostovao u Rusiji, u periodu 1907-1909. godine.

"Naša je nacionalna dužnost da čuvamo i na buduće generacije prenosimo sećanja na naše velikane."

<<  Maj 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..