Otvaranje izložbe «Rastuće sunce» (The Sun Rising)

Otvaranje izložbe «Rastuće sunce» (The Sun Rising)
čet, 10. oktobar 2019 - pet, 15. novembar 2019

Ljubitelji umetnosti, posebno zaljubljenici u apstraktni ekspresionizam – imaće priliku da 10. oktobra  2019. godine u 19 časova, u galeriji Kanvas u Kosovskoj 16, prisustvuju otvaranju izložbe «Rastuće sunce» (The Sun Rising), slikarke internacionalne karijere Gordane Tomić. Inspirisana srećom, kao kako ističe umetnica «apstraktnim osećanjem» ona nalazi paralelu sa pesmom Džon Dana iz 17. veka, originalnog naziva «The Sun Rising» i kaže: «Pitanje sreće je večna tema i nikad banalan motiv. Ovom izložbom, «raskrinkavam» sreću, nalazim da je ona apstraktno osećanje, da traje samo jedan tren proživljavanja i našeg susreta sa njom, a sve posle toga dobija neku misao, drugi pojam i smisao.

Ta apstraktnost osećanja čiste sreće je ovde motiv, a u mom izrazu tehnički je prisutan krupan kadar na malom formatu, što je novitet u mom radu. Dela obiluju kadriranjem fakture, snažnim gestom, što i jeste moj izraz kao kod mojih prethodnih dela koja su dominantno velikih formata. Primenom zlatne, komunicirala sam na frekvenciji epohe i ideji engleskog filozofa i poete Džon Dana, koji kroz subjekat Sunce «staru varalicu», priča o sreći kao iluziji, o svim kraljevima sveta i prinčevima, koji je traže, a ona je tu u njegovoj sobi, u krevetu ljubavnika, zapravo – samo na nekom mikro planu.»

Gordanina deseta samostalna izložba „Rastuće Sunce“, na izvestan način veliča svetlost i sunce, motiv sa kojim se bavila u prethodnom radu kroz slike inspirisane Japanom i Mediteranom, ali ona se direktno sučeljava sa izazovom novih stvaralačkih prostranstva i predaje se nadahnuću koje je vodi kroz njen saznajni put. Na tom putu su nastala raskošna dela oplemenjena igrom linija i pretapanjem suptilnih gradacijskih tonova koji pred vama vibriraju radošću, euforijom, zadovoljstvom, blaženstvom… raznim oblicima, sreće, kako se i zovu slike i instalacije, koje pripadaju ovoj zbirci dela, visoke duhovne ozarenosti.

Kustoškinja ove izložbe Aleksandra Lazar kaže da izložbom The Sun Rising umetnica teži da prikaže duboku i uzvišenu sreću onih trenutaka kada je bila nabliskija blaženstvu ili radosti kroz seriju pastoralnih apstrakcija koje evociraju specifično mesto i vreme putem boje. Ona pojašnjava: Kao što jedan američki filozof i naučnik kognitivnih nauka Danijel Denet sugeriše da „pronađimo nešto važnije od nas i posvetimo svoj život tome“,u ovom kontekstu, treba se setiti i da je apstraktna umetnica Agnes Martin, na pitanje da objasni svoj rad, rekla da je on potpuno povezan sa srećom: „Postoji toliko ljudi koji ne znaju šta žele. I mislim da je u ovom svetu to jedino što morate znati — tačno ono što želite. ... Ako radite ono za šta ste rođeni ... to je način da budete srećni."

Izložbu će otvoriti glumica Andrijana Videnović, govoreći originalne stihove poeme The Sun Rising, a u programu otvaranja nastupiće mlada harfiskinja Željka Milošević, koja će publici i gostima kolekcionarske galerije Canvas, upotpuniti doživljaj svečanosti i predstavljanja klasične teme izložbe, na savremen i prefinjen način, zvukom svoje harfe uživo.

Izložba će biti otvorena do 15. novembra.

<<  Decembar 2019  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Putopisi, Intervjui..