RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA RADETA MARKOVIĆA

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA RADETA MARKOVIĆA
uto, 5. septembar 2023 - ned, 24. septembar 2023
Beograd, Srbija

Otvaranje retrospektivne izložbe slika i skulptura Radeta Markovića “Tragovi u pesku, epizoda 5, 6 I 7”, je u utorak 5. septembra u 19 časova u Kući legata, Knez Mihailova 46. “Metaforična kritika savremenog kontinuirani je izazov u - četiri decenije dugom - stvaralaštvu beogradskog slikara i vajara Radeta Markovića. Od 90-ih godina na ovamo prošao je atipičan umetnički put: od slika - asamblaža, preko drvenih skulptura, do objekata - "sklepatura", uz uvek angažovan osvrt na društvene devijacije i anti-ratno opredeljenje.

Završna etapa retrospektive koja je pred vama samo je mali deo njegovog opusa, a objedinjuje različite forme likovnog izražavanja, u četiri kompleksne tematske celine: "Sklepature", "Predlog enterijera za ministra vojnog", "Krstovi" i "Crno beli svet".
 
Lična i kolektivna istorija u skulpturama, koje su tvorevine brojnih predmeta iz svakodnevnog života, a širokog dijapazona recikliranih materijala - harmonika, točkova, šlemova, šešira, glava, žice, drvenih oblika, eksera, kartona i nezamislivih gradivnih spojeva - čine grupu "Sklepature". Oslobođene konvencionalnog, naizgled nepersonalizovane, glave lutaka u ovoj etapi (sjedinjene s drugim artefaktima) ambivalentno dominiraju jer su u međusobnoj interakciji.
 
Pitanja odgovornosti ljudi koji vode kabinete rata i njihove zaostavštvine, sintetizovana su u Markovićevom opominjućem cikusu "Predlog enterijera za ministra vojnog". Večni istorijski mizanscen predstavljen je klasičnim ratnim aksesoarima, grupisanim u inovativna svedočanstva umetnikovog razmišljanja. Ta prošlost, naša i njihova, implementrana je u savremeno - kroz motive: štake -  simbol preživljavanja, vojničke čizme - znak nevolje i gladnih godina, i modifikovanih kofera kao obeležja nesreća i migracija.  

Jabuka je znamenje greha, koji u ovom slučaju može biti pre lični no  univerzalni simbol. O protoku vremena nam govore satovi - razbijeni, kao i oni bez kazaljki.  
 
"Krstovi" čine poseban skup na izložbi. Različito tumačenje ove teme - bilo da su u pitanju stilizovane merdevine, jutane slike ili ekser-objekti - simbolično prikazuje povezivanje i odvajanje, i raznoliku sliku društva.
 
Fokus na kontrastnim formama i simboličkom, obeležje je etape "Crno beli svet", koja, kako joj i naziv kaže, spaja ove dve (ne)boje u suštinskom viđenju predmeta kojima smo okruženi. Šahovska obrok-tabla, gitara s vezanom rukom, natkasna i čizma, "zarobljene" harmonike i komode, malj i milje... sve je to svet koji i jeste i nije, stvari koje su izgubile svoju primarnu namenu, a kojima je dodeljena drukčija uloga.
 
Jedan deo postavke je posvećen i slikama, koje je umetnik stvarao na početku svog umetničkog puta. Figure i portreti, svesni svega lošeg što ih okružuje - političkog haosa i socijalne neizvesnosti - prikazani su kroz pročišćene kompozicije, s jasnom porukom i koncepcijom koja je, nažalost, i danas nezastarela.
 
I samim nazivima dela, Rade Marković govori o angažovanoj umetnosti, jer kroz duhovitost izbija gorčina životnog.
 
Kuriozitet postavke je i mali umetnički dijalog, u delima trojice autentičnih umetnika s kojima je Marković, tokom godina, izlagao i družio se - Radomira Stančića, Millije Nešića i Dragana Jovićevića Macole.
 
Moralna obaveza umetnika je da opominje na devijacije u lažnim slikama stvarnosti, pa je i za Radeta Markovića baš svakodnevica ta koja odredjuje umetnost. On, naizgled rasterećeno, a poentirajući na svoj način - govori o stanju društva u Srbiji, o neizvesnosti i ozbiljnim temama.” – Maja Živanović, likovni kritičar
 


Galerija Kuće legata
Knez Mihailova 46, Beograd
<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..