MATRICA ZA BUDUĆNOST - Mala grafika

MATRICA ZA BUDUĆNOST - Mala grafika
sre, 21. decembar 2022 - uto, 31. januar 2023
Beograd,

U sredu, 21. decembra u 19h otvorena je izložba Mala grafika 2022. i dodeljuje se nagrada Mali pečat. Deo svečanosti je i koncert hora Beogradski Madrigalisti. Konkurs, izložba i nagrada Mali pečat predstavljaju još jedan način da se savremena grafička produkcija kreativno podstiče i profesionalno afirmiše. I ove godine, velika je koncentracija rukopisa različitih poetskih uporišta; uz bardove naše savremene scene koji održavaju tenziju ove izložbe, nove autorske pojave svakako obnavljaju njenu vitalnost. Svojim konceptom kompaktne celine, Mala grafika potvrđuje da umetnička praksa i životni ritam mogu biti na istoj strani; pridevi maštovito, duhovito, podsticajno, pozitivno, zabavno, ne/očekivano, dotiču trenutke radosti.

Kalendarski pozicionirana u praznične dane, Mala grafika neguje stav da originalno umetničko delo uđe u svaki dom i kao prigodan poklon animira, obraduje, edukuje i odneguje novu publiku; od 50-ih godina 20. veka do danas ostvarena su različita izdanja ove kamerne izložbe potvrđujući i demokratski potencijal ovog medija benjaminske aure.

Još su osnivači Grafičkog kolektiva priređivali prodajne izložbe u vreme novogodišnjih praznika i tako ublažavali dominaciju stereotipnih kič verzija čestitki kuvarica i odžačara na tržištu. Tokom vremena ova kamerna izložba je postala, uz Majsku izložbu grafike, deo kulturnog identiteta, prezentujući realne domete savremene grafičke produkcije i prilika za njeno kritičko sagledavanje.

Može se govoriti i o trendu male grafičke forme i podsećanju na grafičke početke kada je grafika bila prirodno vezana za knjižni format. Kao ravnopravni tok i dominantna teza, održava se stav po kojem je „grafika umetnost minucioznog zanata, male distance, rada za stolom - delo jednog autorovog intimnog prostora, a tako se i doživljava – iz ruke, na čitačkoj udaljenosti“ – kako je zapisao Bogdan Kršić u svom Panegiriku maloj grafičkoj formi.

Umetnička praksa potvrđuje da mala grafika nastavlja da živi kao slobodan grafički list noseći u sebi sve promene kreativne osetljivosti, moć pojedinca i osobenosti određenog grafičkog prosedea. Imajući u vidu da ovaj umetnički format ne predstavlja ustupak ni jednom drugom faktoru sem što je malih dimenzija, Grafički kolektiv je i ove godine raspisao konkurs za Malu grafiku.

Ovogodišnja izložba pod nazivom Matrica za budućnost ukazuje na programski koncept novog multifunkcionalnog galerijskog prostora, novog Doma Grafičkog kolektiva, koji od juna ove godine nastavlja afirmisanje savremene vizuelne scene i njenih aktera.

Mala grafika - umetnički događaj će kroz komunikaciju sa publikom, i uz bliskost tradicionalnog okupljanja porodica i prijatelja za praznike, oživeti vedro proticanje vremena, i ulepšati percepciju stvarnosti posmatraču, dugovečno.

Nagrada Mali pečat Grafičkog kolektiva (pandan nagradi Veliki pečat) ustanovljena je 1991. potencirajući i izdvajanjem laureata profesionalnu utemljenost ove izložbe i njen oficijelni predznak. Nagradu Mali pečat 2022. dodeliće žiri: Alan Bećiri, grafičar, Marija Radoš, istoričarka umetnosti, Jovana Đorđević, grafičarka.


Galeriji Grafički kolektiv
Dragoslava Jovanovića 11, Beograd
<<  Februar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Putopisi, Intervjui..