Koncert: KRISTIN HERSH

Koncert: KRISTIN HERSH
pet, 27. maj 2022, 21:00 h
Beograd,

U petak, 27. maja 2022. u 21:00 // DOM OMLADINE BEOGRADA PREDSTAVLJA KRISTIN HERSH, ZVEZDU AMERIČKOG ALTERNATIVNOG ROKA, PO PRVI PUT U SRBIJI!. Ulaznice su u prodaji na Ticket Vision Blagajni u DOB-u, po promotivnoj pretprodajnoj ceni od 1200 RSD. Kristin Hersh je liderka i frontwoman legendarnog američkog alternativnog rok sastava Throwing Muses, koji je zajedno sa Pixies i drugim sastavima krajem osamdesetih XX veka proslavio scenu iz Bostona.

Njihov visokoemotivan gitarski stil udario je temelje savremenom shvatanju kako pop-rok bendovi  treba da zvuče i izgledaju. Throwing Muses, a posebno Kristin Hersh, kao gitaristkinja i pevačica, odigrali su izuzetno značajnu ulogu u afirmisanju ženskog principa unutar rokenrola u modernim vremenima. Singl “Your Ghost”, duet sa Majklom Stajpom (REM), svakako spade među one koji su obeležili devedesete.

Uticajna kao autorka muzike, tekstova i multiinstrumentalistkinja, Kristin Hersh vodi indie bend Throwing Muses i noise rock power trio 50 Foot Wave. Tokom 2022. na solo turneji promovisaće veoma cenjeno prošlogodišnje izdanje grupe Throwing Muses – “Sun Racket” (Fire Records). Njeno ekskluzivno solo gostovanje u Domu omladine Beograda, biće prvo u Srbiji, i prava prilika da upoznamo osobu koja je jedna od autentičnih alternativnih heroina svoje generacije, iz doba kad je “grandž” vladao listama.

Samostalne ploče Kristin Hersh po mnogo čemu su preteča sada popularnog “amerikana” zvuka, ali i novog trenda sjajnih mladih kantautorki, od Cat Power do Phoebe Bridgers, što su sve redom inspirisane i njenim dugogodišnjim muzičkim radom i delovanjem na širem kulturnom planu. Tokom poslednje tri decenije, plodna karijera Kristin Hersh pretvorila je u svojevrsnu kraljicu nezavisnih izdanja: do danas je objavila preko 20 albuma.

Kristin Hersh je 2010. započela svoju spisateljsku karijeru objavljujući nadaleko cenjene rok memoare pod imenom “Rat Girl”, kod čuvenog izdavača Penguin. Magazin Rolling Stone proglasio je “Rat Girl” jednom od deset najboljih knjiga rok memoara ikada napisanih. Ovo delo, zasnovano na njenom dnevniku kog je vodila kad je imala 18 godina, pretočeno je i u nagrađivanu predstavu, koja je obišla svet i bila izvođena u pozorištima, muzejima i na festivalima. Sledeća uzbudljiva memoarska knjiga, “Don’t Suck, Don’t Die” (2015), dragocen je, intiman i potresan prikaz njenog prijateljstva sa pokojnim Vicom Chesnuttom, jednim od najtalentovanijih autora “amerikane”, koji je tragično završio život samoubistvom 2009. godine. “Seeing Sideways”, memoari o podizanju četvoro dece na koncertnim turnejama, objavljen je u maju 2021. godine.

Čuveni The Guardian za Kristin Hersh je napisao: „Jedna od najfascinantnijih ličnosti indi roka“.

Koncert će biti organizovan uz poštovanje svih važećih epidemioloških mera, koje su propisane od strane nadležnih organa.


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..