36. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL

36. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL
sre, 16. decembar 2020 - pon, 21. decembar 2020
Beograd,

Dom omladine Beograda od 16. do 21. decembra 2020. predstavlja 36. Beogradski džez festival, pod sloganom „JAZZISTANCE“. Uprkos dobro poznatim otežavajućim okolnostima koje zbog pandemije vladaju u čitavom svetu već mesecima, Beogradski džez festival biće održan i ove godine, uz poštovanje svih važećih zdravstvenih mera i propisa koji se odnose na bezbednost publike i učesnika. Dom omladine Beograda, kao organizator i glavna festivalska lokacija, potrudiće se da 36. izdanje najstarijeg i međunarodno najpriznatijeg srpskog džez festivala, iako u drugačijem formatu nego obično, protekne u znaku vrhunskih muzičkih dostignuća.

U fokusu će biti istaknuta imena srpske i regionalne džez scene – bilo da je reč o retrospektivama umetnika koji su ostavili značajnog traga u istorijatu festivala i džez muzike na ovim prostorima, bilo da je reč o koncertnim premijerama i nekim novim saradnjama. Nastavljamo i sa promocijom savremenih trendova na evropskoj džez sceni, koju, kao jedini srpski predstavnik u uglednoj Evropskoj džez mreži, sa pažnjom pratimo – ove godine ekskluzivni gosti stižu nam iz Austrije, Italije, Francuske i Mađarske. Tradicionalno, podršku i značajnu pažnju poklanjamo najmlađim srpskim džez snagama, posebnim programom koji je realizovan u saradnji sa Katedrom za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Slogan ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala  – „Jazzistance“, označava sa jedne strane izdržljivost i otpornost džez muzike kroz istoriju, pa i danas, u ovim teškim i komplikovanim epidemiološkim vremenima, dok sa druge strane opominje na jednu od najčešće pominjanih reči ove godine: neophodnu fizičku distancu, na koju ne smemo zaboraviti ni dok budemo uživali u džezu tokom festivala!

Ulaznice su u prodaji od ponedeljka, 7. decembra 2020. na TicketVision Blagajni u Domu omladine Beograda. Organizator zadržava pravo na promenu satnice u skladu sa epidemiološkim merama koje budu aktuelne u periodu održavanja festivala. Molimo publiku da na dan koncerta proveri tačnu satnicu na www.bjf.rs ili www.domomladine.org.
Ulaznice kupljene za koncert Avišaj Koen Trija koji je bio zakazan za 27. april 2020. u Kombank dvorani pa odložen zbog vanrednog stanja, važe za koncert 18. decembra u okviru 36. Beogradskog džez festivala. Potrebno je zameniti ih na Blagajni DOB do 15. decembra 2020, za ulaznice sa novim terminom koncerta.

Na otvaranju 36. Beogradskog džez festivala, 16. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda, nastupa naš istaknuti kontrabasista, kompozitor i pedagog Nenad Vasilić koji godinama živi i radi u Beču. Već dugo spada u vodeće muzičare na evropskoj džez sceni, a tokom dosadašnje uspešne internacionalne karijere napisao je više od 40 originalnih kompozicija i snimio 11 albuma pod svojim imenom, nastupao na brojnim festivalima i scenama uglednih koncertnih dvorana. Nedavno je, kao redovni progesor imenovan i za šefa katedre za kontrabas na „Jazz-Institut Berlin“ pri Berlinskom Univerzitetu umetnosti (Universität der Künste Berlin). Vasilićevo stvaralaštvo je fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, obojeno melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao i koji ga inspiriše. Naša publika imaće priliku da Vasilićeve kompozicije sluša u posebno pripremljenim aranžmanima i izvođenju kojem se, pored kontrabasa, harmonike (Marko Živadinović) i saksofona (Romed Hopfgartner), pridružuje i gudački kvartet, čineći sastav Nenad Vasilić Bass&Strings. Ovaj sastav imao je veoma zapažen premijerni nastup u čuvenom Porgy&Bess klubu u Beču, dok će izvođenje na Beogradskom džez festivalu biti prvo pred domaćom publikom.

U godini iza nas obeležili smo veliki jubilej – 35. izdanje Beogradskog džez festivala, koje je zaokruženo objavljivanjem impozantne monografije koja obuhvata čitav dosadašnji istorijat manifestacije, od 1971. do 2019. godine. Ovo kapitalno delo, čiji je urednik Vojislav Pantić, džez kritičar i umetnički direktor Beogradskog džez festivala, izašlo je iz štampe pre svega nekoliko dana i promociju će imati u okviru ovogodišnjeg festivala.  Kroz obilje arhivskog materijala, dokumentacije, fotografija, novinskih kritika, sećanja, svedočenja i tekstova učesnika, savremenika i članova tima BDŽF, predstavlja opsežno svedočenje ne samo o istoriji festivala, već i džez muzike u Srbiji i bivše Jugoslavije, ali i prilog kulturi sećanja o dometima naše muzike i kulture. Zato će, u znak muzičkog sećanja na deo bogatog istorijata Beogradskog džez festivala, Velika sala Doma omladine 21. decembra biti mesto okupljanja nekih od najvećih legendi srpskog džeza. Naši ugledni muzičari saksofonista Jovan Maljoković, bubnjar Lazar Tošić i pijanista Vlada Maričić, sa svojim bendovima biće domaćini večeri na kojoj će nastupiti i renomirani gosti, koji će nas podsetiti na jednu epohu u razvoju srpske džez scene.

Podsećanje na dugu istoriju ove manifestacije ne bi bilo potpuno bez umetnika iz drugih džez centara nekadašnje Jugoslavije.  Makedonski gitarista Vlatko Stefanovski i hrvatski pijanista Matija Dedić, dvojica velikana regionalne muzičke scene, vrsni instrumentalisti i kompozitori, po prvi put će nastupiti u duu. Svoje talente i bogato muzičko iskustvo ujediniće 20. decembra u Kombank dvorani pred publikom ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala kroz autorske kompozicije i poneko muzičko iznenađenje.
Ni ove godine, u uslovima otežanih putovanja i otkazanih turneja, beogradska publika neće ostati uskraćena za nastupe uvaženih predstavnika savremene evropske džez scene.
Posebno nam je zadovoljstvo što će Ulrih Dreksler (Ulrich Drechsler), jedan od najznačajnijih savremenih austrijskih muzičara, domaćoj publici ekskluzivno (koncertna premijera izvan Austrije) predstaviti program AZURE, deo velikog projekta LIMINAL ZONE. U pitanju je Drekslerovo monumentalno autorsko delo, koje okuplja brojne umetnike i objedinjuje njegova različita žanrovska interesovanja u muzici: klasiku, džez, fank, pop, filmsku muziku, drum’n’bass, hip-hop, skandinavski minimalizam, persijsku sufi muziku, britanski trip-hop, istočnoevropski savremeni romantizam, mediteransku muziku… Naizgled nespojivo, sa sofisticiranošću i majstorstvom vrhunskog umetnika, Dreksler spaja u tri muzička polja: „Chrome“, „Caramel“ i „Azure“, koja čine Liminal Zone. Beogradska publika bila je svedok kreativnog stvaranja ovog projekta na koncertu koji je Dreksler održao povodom obeležavanja Svetskog dana džeza 2019. u duo postavi sa Peterom Cirbsom legendom elektronske klupske scene u Beču. U okviru 36. Beogradskog džez festivala čućemo AZURE u punoj postavi, koja donosi originalan spoj slobodoumnog džeza, savremene muzike i elektronike: Ulrih Dreksler – saksofon i klarineti, Loreta Hu (Loretta Who) – glas, elektronika, Peter Cirbs (Peter Zirbs) – elektronika, dizajn zvuka i Rafael Kušnig (Raphael Keuschnigg) – bubnjevi, perkusije.

Trombonista i kompozitor Filipo Vinjato (Filippo Vignato) jedan je od najboljih italijanskih džez muzičara mlađe generacije. Karijeru je počeo rano, razvijajući se ne samo u domenu džeza, već i improvizovane, savremene, avangardne i world muzike. Za svoj rad ovenčan je mnogim priznanjima, među kojima je i nagrada "Best New Talent" koju su mu 2016. godine dodelili kritičari čuvenog magazina Musica Jazz. Krajem 2014. osnovao je trio sa francuskim pijanistom Janikom Lestrom (Yannick Lestra) i mađarskim bubnjarom Atilom Đarfasom (Attila Gyarfas), sa kojim će se i predstaviti u Beogradu. U zvučnom univerzumu Vinjatovog trija akustična i elektronska dimenzija delikatno se preklapaju i stapaju kroz dijalog između lirskih balada, hipnotičkog gruva i radikalne improvizacije. Debi album Plastic Breath (Auand Records, 2016) doživeo je veliki uspeh kod džez publike i kritike i doneo je Triju niz nastupa na značajnim festivalima, kao i nagradu „The European Young Artists Jazz Award“ Burghausen džez festivala u Nemačkoj. Početkom ove godine objavili su i album Heidelberg - Live at Enjoy Jazz, a nastup na Beogradskom džez festivalu biće im prvi u Srbiji.

U okviru specijalnog programa Beogradski džez festival +, beogradska publika dočekaće i koncert jednog od svojih džez miljenika – izraelskog kontrabasiste Avišaja Koena (Avishai Cohen). Prvobitno najavljen za april ove godine, pa otkazan zbog početka pandemije i uvođenja vanrednog stanja, koncert će biti održan 18. decembra u Kombank dvorani, a ranije kupljene ulaznice važiće za novi termin. Koen spada među džez zvezde koje je domaća javnost upoznala upravo na Beogradskom džez festivalu još kada su još bile u usponu: prvi put nas je oborio s nogu na Kolarcu 2007. godine, kada je tek kretao u globalni muzički „osvajački pohod“, a potom i 2016. u Velikoj dvorani Sava Centra, kada se sreo sa srpskom publikom kao jedan od najpopularnijih džezera 21. veka. Na ovogodišnjem festivalu predstaviće nam svoj novi album Arvoles i to u novoj trio postavi koju čine izuzetni mladi talenti: azerbejdžanski pijanista Elčin Širinov (Elchin Shirinov) i izraelska bubnjarka Roni Kaspi, koja sa svega 20 godina života ima već 14 godina muzičkog iskustva!

Kvartet Ivana Radivojevića, izuzetno talentovanog mladog trubača i profesora MŠ Stanković, i sastav Gorica & The Grooveheadz, koji predvodi Gorica Šutić, jedna od naših najtalentovanijih džez vokalistkinja najmlađe generacije,  predstaviće široj publici neke od najboljih mladih srpskih džezera, na koncertima 17. i 18. decembra u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Pozivamo publiku da, uz poštovanje svih mera i maksimalnu odgovornost, i ove godine bude deo nezaboravnog muzičkog iskustva na koncertima Beogradskog džez festivala. U teškim vremenima potrebniji smo jedni drugima više nego inače, vreme je za JAZZISTANCE!

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).


Dom Omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..