GRUPNA IZLOŽBA LJUBAV PREMA DOMOVINI

GRUPNA IZLOŽBA LJUBAV PREMA DOMOVINI
ned, 21. jun 2020 - uto, 30. jun 2020
Beograd,

Otvaranje  21. juna 2020. u 20h u UK Stari grad (Parobrod) - Ljubav prema domovini je pojava o kojoj se ne govori tako često javno, nego se pominje samo u posebnim trenucima života. To je tema koja nije za svakodnevnu upotrebu, već osećanje koje postoji kao trajna pojava. Izložba pod nazivom  Ljubav prema domovini  ima za cilj da odgovori prvenstveno na pitanja: Kako savremeni umetnici u svom radu definišu pojam domovine? Da li se taj odnos promenio u odnosu na ranije definicije i shvatanje ljubavi prema domovini? Da li je danas domovina u eteričnom centru drugačijeg i kakvog stanja ljubavi?

U vremenu kada se teži ka brisanju granica među državama i stvaranju slobodnog kretanja ljudi kroz Evropu, menja se i odnos prema domovini, osećaj pripadnosti jednoj, određenoj grupi ljudi.

Da li se ljubav prema domovini promenila u skladu sa svim ovim promenama koje se odigravaju oko nas?

Grupa od trideset autora, vizuelnih umetnika, pokušaće da odgovori i da svoj lični komentar na postavljena pitanja. Kroz različite medije izražavanja, stilski i estetski oni iznose svoje komentare gde i u kojoj je meri danas ,,popularan” ovaj izraz. Umetnik se u sadašnjem vremenu, pored profesionalne pozicije umetnika, razumeva i kao komentator savremenog doba. Kao neka vrsta filtera koji definiše stanje svesti celokupne nacije. On oseća, traje, stvara i kroz svoj umetniči rad prezentuje takozvani duh savremenog vremena, trenutka u kome se nalazimo i svi mi. Izložba je zamišljena kao skup različitih autora, kako generacijski, tako i stilski, ali i tehnički šarenolik spektar, od klasičnog crteža i slike, preko kolaža, dvodimenzionalnih radova, skulptura do digitalnih medija u kojima svako od učesnika izložbe ponaosob iznosi svoj stav na zadatu temu. Ideja je da se ne kritikuje, ne dovodi u pitanje, već samo sublimira šta svako od autora, kada se postavi tema ljubav prema domovini, u savremenom dobu, promišlja i reaguje, kao što to čini i svako od nas. Sama sintagma otvara čitav spektar mogućnosti i načina za tumačenje i reagovanje, prezentovanjem nekog stanja svesti u savremenom dobu. Da li kada se kaže ljubav prema domovini se misli na određenu teritoriju, granice, jezik, nasleđe, zastavu, pasoš, nostalgiju ili nešto drugo. Kroz ovu izložbu možemo videti jedan presek trenutnog stanja savremenog doba i ljubavi prema domovini, koju svaki pojedinac drugačije razume, doživljava i prezentuje.

... Treba uzeti u obzir podatak da je veliki procenat srspke populacije migriralo u Nemačku i samim tim ova država zauzima posebno mesto na listi zemalja u kome Srbi pronalaze ekonomsku stabilnost. Rečenica koja se ponavlja: ,,Volim svoju domovinu”, sve više postaje obesmišljena. Na kraju, umetnica ovim radom želi da se intimno predstavi na nemačkom jeziku na ekranima mobilnih telefona publike. Njena repeticija je eho koji odjekuje i odbija se od zidove istine u vremenu i prostoru u kom živimo u potrazi za boljim životom... (deo rada sa izložbe Jelene Manić)

Na izložbi će biti predstavljeni radovi sledećih autora: Gabriela Vasić, Srđan Veljović, Vuk Vučković, Ivana Dragutinović, Ivana Jakšić,  Jelena Jelača, Branimir Karanović, Dragana Knežević, Vladimir Lalić,  Jelena Manić, Đile Marković, Maja Milovanović, Nebojša Milošević, Vladimir Mojsilović, Miško Pavlović, Aleksandar Pantić, Vojislav Radovanović, Simonida Rajčević, Natalija Simeonović, Milorad Stajčić, Uroš Stojiljković, Miloš Filipović, Nikola Džafo, Vladislav Šćepanović...    
   
Vladimir Mojisilović će na otvaranju održati svoj performans:

,,Za Domovinu spremni” naziv je performansa Mojsilović Vladimira, u okviru kog će otkriti sliku ,,Pudle i venecijanski lavovi na glasoviru”, poslati poruku ,,ljubavi i istinskog patriotizma publici i održati revijalni boks meč sa Šoksom, pesnikom, proleterom i radnikom gradske čistoće”. Uprkos dugogodišnjem slikarskom radu, ovaj umetnik je zapamćen u negativnom kontekstu, po svojim boks mečevima sa ženama u MSUB i na Trijenalu proširenih medija prošle godine, ,,neoriginalnim poduhvatom u maniru klasičnog akademskog konceptualizma, koji za cilj ima širenje građanske ljubavi kao i rodne ravnopravnosti” kako kaže Mojsilović. U okviru ,,Malih građanskih razgovora u rukavicama” umetnik već dve godine „stoji na raspolaganju“ kustosima, umetnicima, kulturnim radnicima kao i ženama da mu se javno suprotstave u ringu, u institucijama kulture. - Autor izložbe Katarina Stanković Bjegović; koordinator Danijela Rančić.

Izložbu će otvoriti istoričar Dejan Ristić.
Molimo vas da u zatvorenom prostoru nosite zaštitne maske i da se pridržavate preporučene fizičke distance.

Izložba traje do 30. juna 2020. godine
UK Stari grad( Parodbrod)
Kapetan Mišina 6a, Beograd


UK Parobrod
Kapetan Misina 6a, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..