izložba Momčila Mome Antonovića

izložba Momčila Mome Antonovića
sre, 17. jun 2020 - uto, 30. jun 2020
Beograd,

Izložba crteža Momčila Mome Antonovića otvara se u sredu, 17. juna 2020. u 19 časova u galeriji ULUS. Ova izložba se priređuje povodom nagrade koja je posthumno dodeljena ovom umetniku na prošlogodišnjoj Jesenjoj izložbi. U galeriji ULUS premijerno su izloženi umetnikovi crteži, o kojima u tekstu u katalogu izložbe piše istoričarka umetnosti Olivera Vukotić i ističe: “U središtu umetnikovih interesovanja oduvek je bio čovek, koji je i predmet  crtačkih opservacija.

Predstavljen je kao usamljena, ogoljena, naga i suštinski rezignirana individua. Groteskne predstave muških i ženskih figura, bilo da su same ili u grupi, nameću ontološka pitanja koja su u osnovi dela. Moma je svesno stanovište suprostavljao nesvesnom, i uz pomoć fantazija otkrivao duboke slojeve svoga bića. Realizovana pojavnost data najčešće kroz jednu, centralno pozicioniranu figuru ili povremeno prikazanu grupu ljudi je transpozicija umetnikove intuitivne vizije. U donekle, svedenom motivskom repertoaru, razvijen je registar likova, psiholoških portreta i duševnih stanja depersonalizovanih ličnosti. U njima se prepliću uspomene iz detinjstva, mladosti, zrelog doba i slutnje u kojima nesputani duhovi vode ruku crtača ka praznom papiru.  

Okrenut sveukupnosti života, Moma je iza sebe ostavio crteže u kojima se prepliću svetlost i tama, život i smrt, kao semantički antipodi likovne ravni. Na dvodimenzionalnu formu papira on je prenosio doživljaj, sve ono što ga je ljudski i umetnički provociralo a ne ličnost. Fizionomijska i druga diferentnost nastajala je kao plod kontinuirane potrebe za transponovanjem senzacija i instinkta koji se iskazivao kroz temperament i brzu egzekuciju. Upitni, začuđeni, uplašeni ili usplahireni pogledi u sebi nose teret života. Oni  manifestuju određeno stanje sveopštih ljudskih osećanja i zato se nameće utisak da se u bilo kojoj od „portretisanih“ figura može prepoznati neko od nas.”
 
Momčilo Moma Antonović (1937 - 2019) jedan je od onih umetnika čije je delo  obeležilo srpsku savremenu likovnu scenu. Imao je plodonosan umetnički život, bavio se slikarstvom i crtežom a njegova dela ostaju trajno da svedoče o stvaralaštvu umetnika-posvećenika, koji kako je sam govorio, celog života slikao, sliku koju je sanjao.
 
Biografija: Momčilo Moma Antonović (1937-2019) rođen je u Kruševcu. Osnovnu školu pohađao je u Kruševcu a malu maturu i gimnaziju završio u Kraljevu. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu upisao je 1958. godine. Na istoj Akademiji diplomirao je 1963. godine  u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga završava i postdiplomske studije. Član je ULUS-a od 1964, godine. Od 1973. godine predaje na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u svim zvanjima, slikanje i crtanje. Za redovnog profesora izabran je 1988. godine. Dekan fakulteta bio je u tri mandata. Kao redovni profesor predavao je i na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja koja dobija već od 1960. godine. Izbor: Prolećna nagrada i Zlatna paleta ULUS-a (1972), Nagrada za slikarstvo na 21. Oktobarskom salonu (1980), Priznanje za najbolje ostvarenje u 1982. godini za izložbu slika u Galeriji KCB (1983), Oktobarska nagrada grada Beograda za retrospektivnu izložbu slika u Nišu (1988), Zlatni beočug KPZ (1994), nacionalno priznanje Republike Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (2007), Vukova nagrada (2013), posthumna nagrada na Jesenjoj izložbi ULUS-a (2019).

Usavršavao se na studijskim putovanjima u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Škotskoj, Holandiji.
Umetnička dela Mome Antonovića nalaze se u muzejima, galerijama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.
 
Izložba će biti otvorena do 30. juna 2020. godine.


Galerija ULUS
Knez Mihajlova 37 , Beograd
<<  Januar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..