14. po redu Ritam Evrope u Novom Sadu!

14. po redu Ritam Evrope u Novom Sadu!
sub, 9. maj 2020
,

Ritam Evrope! je manifestacija kojom obeležavamo 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. Ovu manifestaciju četrnaestu godinu zaredom organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad. Manifestacija Ritam Evrope! obuhvata niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa i tokom godina je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu. Nastupaju: Kanda kodža i Nebojša, Artan Lili, Bjesovi, Villagers of Ioannina City, Puta Volcano i The Petting Blues Band.

Svoju energiju na ovogodišnjem Danu pobede predstaviće bendovi koji su se dokazali kako na domaćoj sceni, tako i u regionu:

Kanda kodža i Nebojša su beogradska petorka, čija se muzika obično opisuje, kao fuzija brojnih žanrova koje su ovi muzičari istraživali od prelomne 1991. Godine. Oslanjajući se na talenat, inteligenciju i ljubav kao pogonsko gorivo svog delovanja, KKN je stekao status predvodnika roka naših prostora u vremenima u kojima vrednosti koje zastupaju i za koje se svojom umetnošću bore ne znače ništa. Njihov opstanak na sceni, popularnost koja sa svakim novim albumom sve više raste, samo potvrđuju njihovu vrednost i veličinu. Pored Olivera Nektarijevića (vokal), Vladana Rajovića (bubanj), Nenada Pejovića (gitara), Janka Mostarlića (gitara), KKN-ov član je već nekoliko godina i Boško Stanojević na mestu basiste .

Artan Lili je nesumnjivo najčešće pominjani sastav u regionu u prethodnih par godina, kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni. Grupa postoji od 2013. godine, ali se tokom vremena postava ustalila u sada već prepoznatljivu četvorku: Bojan Slačala – bas i vokal, Romana Slačala – vokal i daire, Marko Ajković – bubanj i Ivan Skopulovič – gitara. Dobitnici su 1. po redu nagrade Zadužbine Milana Mladenovića. Svojim singlovima osvajaju prva mesta svih relevantnih radijskih i TV top lista u zemlji i regionu.

Grupa Bijesovi je od samog početka privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pevača, brižljivo osmišljenim nastupima, prepoznatljivim i ličnim tekstovima, kao i muzičkom podlogom u okvirima Grunge muzičkog rok pravca čiji su prirodni deo, i generacijski i idejno, tih ranih devedesetih bili i srpski Bjesovi. Postava se uglavnom menjala prema potrebama i zamislima dvojca koji je grupu i osnovao: Zorana Marinkovića i Gorana Marića. Prvi veliki uspeh grupe je pobeda na Gitarijadi u Čačku 1990. godine, a zatim je 1993. usledila pobeda na 27. zaječarskoj gitarijadi, i u narednih par godina mnoštvo koncerata, i velika medijska pažnja usmerena na ovaj bend. Danas, posle skoro 20 godina postojanja, imaju brojnu publiku sastavljenu od ljudi između sebe vrlo različitih, ali koje povezuje najveće pitanje koje sebi bilo ko od nas može postaviti - pitanje svrhe čovečijeg postojanja.

The Petting Blues Band je nastao sredinom 2008. godine u Novom Sadu. Bend su osnovali Milovan Đuđić "Jimi" i Dejan Zec, sa željom da sviraju i promovišu žanr muzike koji i nije toliko popularan među mladima na ovim prostorima, u nadi da će uspeti da doprinesu vraćanju bluza na domaću scenu. Bend se posle nekoliko promena članova, prvi put javno pojavljuje početkom 2009. godine svirajući bluz hitove i standarde. Od tada kreće sa intezivnijim svirkama po klubovima, festivalima, pubovima širom Srbije. Sredinom 2010. godine, The Petting Blues Band postaje trio sastav, gde na nekoliko svirki nastupa kao "Tribute to Jimi Hendrix" i "Tribute to CREAM". Pored toga, na svoj repertoar dodatno ubacuju bluz i džez standarde. Paralelno sa tim, bend kreće sa autorskim radom. Početkom 2012. godine bendu se priključuje Aljoša Molnar "Yoko Zuna" i bend intenzivnije kreće sa autorskim radom i promocijom istih.

Villagers of Ioannina City su jedan od najpoznatijih stoner rok bendova u Grčkoj čija popularnost je odavno prevazišla ondašnje granice i raširila se širom sveta. Bend u svom stilu vešto kombinuje stoner rok i tradicionalnu grčku muziku i time kreira vrlo upečatljiv zvuk koji na živim izvedbama doživljava pravu kulminaciju. Bend je nedavno objavio novi studijski album “Age of Aquarius” koji će promovisati na predstojećoj evropskoj turneji u sklopu koje i dolaze na Ritam Evrope.

Mladi grčki bend Puta Volcano privukao je pažnju fanova širom sveta posebno nakon objavljivanja novog albuma "Harmony Of Spheres" koji je dobio fenomenalne kritike kako štampe tako i publike. Predvođeni izuzetno kvalitetnim i harizmatičnim vokalom Lune Stoner bend znalački i sa pravim šmekom kombinuje grunge stoner zvuk u kome možete otkriti i mnoge druge stilove.


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..