Dok'n'Ritam – 8. Festival muzičkog dokumentarnog filma

Dok'n'Ritam – 8. Festival muzičkog dokumentarnog filma
sre, 20. septembar 2023 - sub, 23. septembar 2023
Beograd,

8. Festival muzičkog dokumentarog filma – Dok'n'Ritam biće održan od 20. do 23. septembra u Domu kulture „Studentski grad". Sandra Rančić, umetnička direktorka i osnivač festivala je o novom izdanju izjavila: „Osmo izdanje Dok'n'Ritam festivala održava se pod sloganom SUPER 8 za večnost, inspirisanim simbolikom broja osam koji u sebi nosi beskonačnost, odnosno spoznaju o tome da je promena neprekidna. Posle pauze uslovljene promenom festivalskog termina pokazaćemo osnovnu misiju festivala, a to je afirmacija žanra i očuvanje muzičkih dokumenata. Kada je 2016. godine naš festival pokrenut u regionu gotovo da nije bilo muzičkih dokumentaraca prepoznatih i podržanih od strane institucija.

Filmovi su nastajali uglavnom zahvaljujući entuzijazmu, ljubavi i upornosti autora. Ove 2023, slika se potpuno promenila, snima se sve više i u zemlji i regionu, i komercijalni kapacitet muzičkog filma je sve vidljiviji. Iz godine u godinu, sve je više stvaraoca koji se interesuju za produkciju muzičkog dokumentarnog filma, odnosno filma koji postavlja u centar muzičare i njihova dela iz svih žanrova."

„Mi na Dok'n'Ritam festivalu pružamo priliku da naša publika zaviri u njihove sudbine, krize, procese i životne faze dok nam stvaraju dela za večnost. Ulažemo sve resurse da oni budu vidljiviji i što kvalitetniji – sa svakom nagradom koju dodeli stručni žiri sa jedne, i publika sa druge strane, postavljamo nove reference. Note su večne. Reflektori su usmereni, oko kamere beleži sve. Baza je čvrsta vera da je stvaranje dela u ljubavi ekvivalent vanvremenskom kvalitetu," zaključuje umetnička direktorka.

I ove godine festivalsku publiku očekuje bogat takmičarski, ali i prateći programi i koncerti. Program festivala biće uskoro objavljen.

Vizuelni identitet festivala osmislio je Goran Dimić. Festival je podržan od strane Ministarstva Kulture, Filmskog centra Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, SOKOJ-a, nacionalne platforme Srbija Stvara.

Dom kulture Studentski grad
Bulevar Zorana Đinđića 179, Beograd
<<  Jul 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..