Izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“

Izložba  „Evropska nagrada za savremenu  arhitekturu 2022/ EU Mies Award“
čet, 16. jun 2022 - čet, 7. jul 2022
Beograd,

Izložba  „Evropska nagrada za savremenu  arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije „Mis van der Roe“ biće otvorena od 16. juna do 7. jula 2022. u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, u okviru programa 17. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA.
Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ dodeljuje se svake druge godine, i njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje.

Na izložbi u Beogradu će, u digitalnom formatu, biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje. Biće istaknuto 40  projekata koji su ušli u uži izbor, 7 finalista i dva nagrađena projekta. Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu. Kustos izložbe je Ivan Blasi, koji će biti prisutan na otvaranju i zajedno sa Snežanom Vesnić, komesarom srpske selekcije otvoriti izložbu.

Ova nagrada ima za cilj da neguje arhitekturu na dva značajna načina: podsticanjem povećanog kretanja profesionalnih arhitekata u celoj Evropskoj uniji, kao odgovor na transnacionalne narudžbine i podržavanjem mladih arhitekata koji započinju svoju karijeru. Kandidate za ovu nagradu predlaže velika grupa nezavisnih stručnjaka iz cele Evrope, kao i udruženja arhitekata. Svake dve godine, žiri bira dva pobednika: jednog koji dobija Nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu, kao priznanje konceptualnog, tehničkog i konstruktivnog kvaliteta, i drugog koji dobija Nagradu za mladog arhitektu. Svi nominovani radovi uvršteni su i u katalog nagrade i izložbu.

U okviru programa posvećenog saradnji sa Fondacijom “Mis Van der Roe”, u Dvorani Kulturnog centra Beograda će 17. juna u 17 časova biti održana i projekcija filma „[Na setu sa] Lili Rajh”, koji su kreirale autorke Laura Lizondo Sevilla, Débora Domingo Calabuig i Avelina Prat García.

Radi se o kratkometražnom filmskom projektu koji kombinuje originalne dokumentarne izvore sa novim vizuelnim materijalom čiji je cilj da dočara ograničeno priznanje ove žene u profesionalnoj oblasti, kao i mnogih drugih žena. Film prikazuje karakterističan doprinos Lili Rajh u oblasti arhitekture, počev od njenog profesionalnog iskustva u oblasti dizajna, efemerne arhitekture i izložbenih prostora, i ukazaće na distorziju u predstavljanju Lili Rajh usled pretpostavke o rodnim ulogama u društvenom i kulturnom kontekstu, ne samo tog doba već i narednih decenija 20. veka.


Kulturni centar Beograda (KCB)
Kneza Mihaila 1, Kolarčeva 6', Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..