Histoire pour la Liberté – Konferencija za medije

Histoire pour la Liberté – Konferencija za medije
sre, 7. april 2021, 11:00 h
Beograd, Srbija

U sredu 7. aprila od 11 sati u KROKODILovom Centru i putem Zoom linka biće održana konferencija za medije povodom početka najnovijeg projekta Udruženja KROKODIL pod naslovom Histoire pour la Liberté. Nakon uspešne realizacije projekta Ko je prvi počeo? – Istoričari protiv revizionizma (kojeprvipoceo.rs) koji je okupio neke od najistaknutijih istoričara postjugoslovenskog prostora s namerom da se aktivno bore protiv revizionističkih tendencija u regionalnim istoriografijama, a čiji je glavni rezultat Deklaracija Odbranimo istoriju, Udruženje KROKODIL nastavlja diskusiju o važnosti multiperspektivne istoriografije i participativne kulture sećanja kroz projekat Histoire pour la Liberté.

Na konferenciji će govorit Vladimir Arsenijević i Dubravka Stojanović a putem web linka pridružiće se i Husnija Kamberović iz Sarajeva, Magdalena Najbar-Agičić iz Zagreba i Ruža Fotiadis iz Berlina. 

Aktivnosti projekta realizovaće se tokom 2021. godine kroz organizaciju konferencija, okruglih stolova i predavanja u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Nemačkoj. U glavne ciljeve ovog projekta spada upoznavanje građana s iskustvima Evropske Unije, u prvom redu s pomirenjem sukobljenih istorijskih narativa ali i s deljenom istorijom i zajedničkim evropskim vrednostima.

Kroz obeležavanje događaja iz novije evropske istorije, poput ponovnog ujedinjenja Nemačke i demokratske tranzicije zemalja centralne i Istočne Evrope, ali i njihovim povezivanjem s raspadom SFRJ, projekat Histoire pour la Liberté za cilj ima podsticanje diskusije i debate o zajedničkoj kulturi sećanja, promovisanje mira i tolerancije i razmenu iskustava i perspektiva, kako bi se dodatno istakao dinamičan karakter evropskog pamćenja.

Projekat Histoire pour la Liberté finansiran je u okviru programa Evropa za građane i građanke Evropske komisije, a realizuje se u saradnji s Udruženjem za modernu historiju (BiH), Udrugom Kliofest (Hrvatska) i Univerzitetom Humbolt (Nemačka).


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..