BEOGRAD U ZNAKU UMETNOSTI I NAUKE u SEPTEMBRU

BEOGRAD U ZNAKU UMETNOSTI I NAUKE u SEPTEMBRU
uto, 1. septembar 2020 - pon, 14. septembar 2020
Beograd,

Od 1. do 14. septembra, u Kulturnom centru Magacin, održava se izložba art+science lab, uz paralelna dešavanja u Trstu i Lincu, ali i u virtuelnom prostoru U prvoj polovini septembra, art+science lab predstavlja publici radove domaćih umetnika i transdiciplinarnih projektnih timova koji se bave raznovrsnim temama unutar širokog polja veštačke inteligencije. Glavni događaj u okviru programa, izložba Inteligencija IO, održava se u Kulturnom centru Magacin, od 1. do 14. septembra, uz raznovrstan prateći program. Kulturni centar Magacin biće otvoren za publiku svakog dana od 12 do 21 časa, a svi detalji pratećeg programa, koji će se odvijati u Magacinu i Naučnom klubu CPN-a, Kralja Petra 46, mogu se naći na art+science stranici Centra: artandscience.rs.

Pobednički rad nacionalne art+science AI Lab selekcije: Digitalna molitva Kristine Tice
Centralno mesto na izložbi pripada pobedničkom radu nacionalne art+science AI Lab selekcije. Kroz projekat Digitalna molitva, mlada umetnica Kristina Tica uspostavlja vezu između kanonske strukture pravoslavne ikone i slike koja je veštački generisana pomoću računarskog programa. Na osnovu baze podataka od više hiljada digitalnih reprodukcija pravoslavnih ikona, program uči da stvara potpuno novu sliku, sa konačnim vizuelnim izlazom koji stvara AI ikonu 21. veka. Naučni mentor projekta je dr Miloš Milovanović, sa Matematičkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti.

„Najvažnija mesta za susret nauke i umetnosti su u nama samima, odnosno u tome da se otvorimo ka različitim sferama i mogućnostima, i razbijemo mnoge nevidljive barijere i predrasude koje nas zatvaraju i usmeravaju. Očigledno je koliko su različiti nauka i umetnost, ali kada se zaista uroni u njih, moguće je uvideti paralele, bliskosti, stvaralačku inspiraciju i žeđ za saznanjem i otkrićima... Metodologije su suštinski različite, rezultati takođe, ali unutrašnji motivi i porivi da se nešto novo uspostavi ili potvrdi - ljudski identični″, naglašava Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za Međunarodnu saradnju Centra za promociju nauke.

a+s+cpn selekcija

CPN godinama kontinuirano radi na formiranju održive mreže koja okuplja naučnike i umetnike, podstiče njihovu saradnju i razvoj zajedničkih projekata. Centar obezbeđuje sredstva, kao i stručnu i logističku podršku tokom razvoja i realizacije projektnih ideja. Transdiciplinarni projekti nastali u 2020. su Aerosonar  audio-instalacija koja omogućava doživljaj zagađenja vazduha pretežno čulom sluha, čiji su autori Ana Todosijević, Ana Anastasov i Marija Šumarac, uz podršku Aleksandra Kilibarde i dr Bojana Keniga  i AI/VI, rad koji je koncipirao tim stručnjaka različitih profesija okupljenih oko zajedničke teme: kako se odvija i transformiše oblikovanje čoveka i veštačke inteligencije međusobnom interakcijom? Autori su Sunčica Pasuljević Kandić, dr Aleksandar Bulajić, Ana Popović, Isidora Pejović Blagojević i dr Maja Maksimović.

Nacionalna+ selekcija

Kao i prethodnih godina, Centar izlaže dela domaćih umetnika ili umetnika našeg porekla, čiji su radovi postigli značajan uspeh u svetskim okvirima. Vladan Joler i Mateo Paskvineli predstavljaju rad Nȏskop, koji predstavlja kartografiju granica veštačke inteligencije, nastale sa ciljem demistifikacije veštačke inteligencije. Viktorija Vesna izlaže dva rada: Dijamant pesme ptica i Akvarijum buke. Cilj prvog projekta je razumevanje jezika ptica korišćenjem savremene, kompjuterski zasnovane jezičke analize, dok drugi rad govori o ekološkoj krizi koju čovek izaziva živom svetu okeana. Filip Kostić prikazuje Rad brzinom smenjivanja slika, koji ovaj softverski proces stavlja u prvi plan kao svoj centralni mehanizam. Kompjuter je glavni lik čiji je osnovni cilj efikasno renderovanje forsirano do krajnjih granica. Ovo je lekcija o građenju sveta kroz njegovo pragmatično sastavljanje na ekranu i narativ koji nastaje reakcijom mašine na softver.

Konferencija ESOF u Trstu i Festival Ars Elektronika u Lincu

Međunarodni karakter programa ovaj put se ostvaruje kroz zajedničke programe sa dve relevantne, partnerske manifestacije. Tokom trajanja izložbe u Beogradu, Centar predstavlja i posebne selekcije odabrane u saradnji sa kustoskinjom dr Majom Ćirić (izložba Both Ways u okviru konferencija ESOF u Trstu) i programom Ars Electronica Garden Belgrade u okviru Festivala Ars elektronika u Lincu.

Manifestacija art+science lab deo je programskih aktivnosti Centra u okviru projekta Evropska laboratorija veštačke inteligencije (European ARTificial Intelligence Lab − AI Lab), finansiranog kroz EU program Kreativna Evropa. Podršku u realizaciji su pružili Ministarstvo kulture i informisanja, Austrijski forum, Muzej savremene umetnosti i Alma kvatro, u saradnji sa Matematičkim institutom SANU, Fakultetom za medije i komunikacije, i Francuskim institutom.

Istražite celokupni program manifestacije: artandscience.rs


Kulturni centar Magacin
Kraljevica Marka 4, Beograd
<<  Januar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..