DAN MUZEJA VUKA I DOSITEJA

DAN MUZEJA VUKA I DOSITEJA
pet, 28. februar 2020
Beograd, Srbija

U petak, 28. februara 2020. godine navršava se 71 godina od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja. U izložbenom prostoru Muzeja Vuka i Dositeja biće otvorena izložba Dositejev licej, slike, crteži, fotografije. Iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu. Izložba sadrži umetnička viđenja Dositejevog liceja tokom njegovog dugog trajanja. Izloženi su radovi u tehnici ulja na platnu, akvarela, pastela i crteža tušem i olovkom. Zgrada nekadašnjeg Dositejevog liceja – Velike škole koja je u ovoj zgradi radila od 1809. do 1813. godine, bila je inspiracija umetnika. Izložbena postavka, čiji je autor muzejski savetnik, Eliana Gavrilović, je dopunjena fotografijama zgrade koje datiraju od druge polovine 19. veka do današnjih dana.

Istom prilikom u 13 časova, biće predstavljen audio video vodič kroz stalnu postavku Muzeja Vuka i Dositeja namenjen svim posetiocima. Ovaj multimedijalni vodič nastao je kao poduhvat timskog rada i dobre saradnje sa Visokom školom strukovnih studija za informacione tehnologije u Beogradu, Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Savezom slepih i slabovidih Srbije, Savezom gluvih i nagluvih Srbije i dramskih umetnika.

Verujemo da će audio video vodič Muzeja Vuka i Dositeja posetiocima biti zanimljiv i zbog učešća glumaca poput Rade Đuričin, Milana Cacija Mihailović, kao i Dubravke Marković, umetnika koji su svojim interpretacijama doprineli da se se muzejski sadržaji ožive na način svojstven izvođačkim umetnostima. U okviru aplikacije posetioci mogu naći i video snimak tumača za znakovni jezik. Da bismo stranim posetiocima omogućili tumačenje stalne muzejske postavke, priređene su verzije i na engleskom i na turskom jeziku.

Vodič je dostupan posetiocima na tablet uređajima zbog video zapisa i grafičkih rešenja koja vizuelno pružaju jednostavniju upotrebu i kretanje kroz izložbenu postavku. Sistem je dizajniran tako da se korisnicima na jednostavan način omogući pristup podacima stalne postavke u Muzeju.


Muzej Vuka i Dositeja
Gospodar Jevremova 21, Beograd
<<  April 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Putopisi, Intervjui..