Javna tribina: Novi oblici radničkog organizovanja

Javna tribina: Novi oblici radničkog organizovanja
čet, 23. januar 2020, 18:00 h
Beograd,

Portal Mašina organizuje javnu tribinu: Novi oblici radničkog organizovanja u četvrtak, 23. janura u 18h u Kamenoj sali bivšeg Doma sindikatau Beogradu, Trg Nikole Pašića 5, II sprat. Da li je i kako moguće organizovati radnike i radnice tamo gde nema tradicionalnih sindikata? Veliki procenat  radnika i radnica nisu sindikalno organizovani iako se konstantno suočavaju sa ugrožavanjem osnovnih radnih prava i poteškoćama u zadovoljavanju egzistencijalnog minimuma. Tradicionalni sindikati priklješteni između restriktivnih zakona i zastarelih modela teško odgovaraju na promene u svetu rada.

Ipak, postoje primeri uspešnog radničkog organizovanja i tamo gde je sindikatima teško da „uđu“ – inicijative koje dolaze iz aktivizma, civilnog sektora i njihove saradnje sa sindikatima – uspešno organizuju ljude u kol centrima, migrantske radnike na drumovima i gradilištima, dok se neki radnici i radnice i pored postojećih sindikata odlučuju na samoorganizovanu borbu. Novi oblici organizovanja prevazilaze svet rada i često povezuju radnike i radnice sa zajednicom ili obratno, u borbu protiv privatizacije javnih preduzeća ili usluga i za poboljšanje radnih uslova se uključuju i korisnici ili potrošači.

Učesnice/i: Goran Lukić (Delavska svetovalnica, Ljubljana), Bora Mema (Organizata politika, Tirana), Stefan Mitrović (Samostalni sindikat poštanskih radnika, Beograd), Iva Ivšić (BRID, Zagreb); Moderacija: Marko Miletić (Mašina)

Novi oblici radničkog organizovanja otvaraju nove mogućnosti za šire društveno organizovanje. A pouke koje se mogu izvući iz primera o kojima će biti reči u ovom razgovoru mogu biti od koristi kako sindikatima tako i aktivistima i aktiviskinjama iz drugih političkih organizacija.

Program se održava uz podršku Olof Palme centra.


MTS dvorana
Trg Nikole Pašića 5/a, Beograd
<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..